Je bent hier » Ons nieuwe kantoor

Ons nieuwe kantoor

Station Wijgmaal: duurzame werkplek en buurthuis

Het vervallen station van Wijgmaal, al jaren een doorn in het oog van de plaatselijke bevolking, krijgt eindelijk een nieuwe bestemming. De stad Leuven ondertekende een overeenkomst met Dialoog om de ruïne aan het spoor te herbestemmen tot kantoorruimte en ontmoetingsplek voor de buurt. Binnen het kader dat erfgoedkundige, akoestische en bouwfysische eisen en budgettaire beperkingen afbakenen, toetsen we elke keuze aan de principes van circulair bouwen en optimaliseren we waar mogelijk. We plaatsen veranderingsgericht (ver)bouwen en een lage milieu-kost als volwaardige pijlers naast een ambitieuze energieprestatie.

 

Het station van Wijgmaal, ons nieuwe kantoor 

Het station van Wijgmaal staat al jaren te verloederen. Een brand verwoestte in 1940 het oorspronkelijke gebouw daterend van 1864. De heropbouw gebeurde in de typische stijl van die periode. We renoveren het gebouw samen met de stad Leuven tot een energiezuinige kantoor- en ontmoetingsruimte.

 

Buurtbewoners en verenigingen kunnen de zalen huren voor vergaderingen of evenementen.

Een nieuw spoor

Coördinator Inge Pauwels bevestigt dat Dialoog al langer op zoek was naar nieuwe kantoorruimte maar liever geen woonhuis wou inpalmen en de voorkeur gaf aan een renovatie. “We wilden ook dicht bij een station blijven en een energiezuinige en betaalbare oplossing. Aan al deze voorwaarden is voldaan. Veel dichter bij het station zullen we nooit geraken.”

 

Dialoog wil met deze renovatie duurzaam bouwen stimuleren door een voorbeeld te stellen. Het historische gebouw zal zijn uitzicht behouden en een exporuimte bevatten. “De ervaringen die we opdoen willen we delen met andere verbouwers. We willen ook experimenteren met nieuwe technieken binnen de kringloopeconomie zoals modulair bouwen en producten huren zodat die eigendom blijven van de producent, met een grotere kans op een langere levensduur.”

 

Wie de voorbereiding van de werken op de voet wil volgen kan terecht op de Facebookpagina facebook.com/stationwijgmaal. Voor de inrichting van de vergader- en ontmoetingsruimte doet Dialoog een beroep op buurtbewoners en verenigingen om een vrijwillige bijdrage te leveren. Dat kan via crowdfunding, ondersteund door de Koning Boudewijnstichting. Voor giften vanaf 40 euro, gestort op rekening BE10 000 000 0404 – BIC BPOTBEB1 van de Koning Boudewijnstichting met vermelding van 128/2844/00085, ontvangt u een fiscaal attest.

 

Meer info
Inge Pauwels
016 23 26 49
inge.pauwels@dialoog.be

 

 

Leuven 2030Co-funded by the Horizon 2020
Framework Programme of the European UnionCo-funded by
the Horizon 2020 Framework Programme
of the European Union

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw