Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over ventileren kan ventilatie de overdracht van virussen beperken

Vragen over ventileren - Kan ventilatie de overdracht van virussen beperken?

Terug

Ja. Door te ventileren verdun je de binnenlucht met verse buitenlucht en zo kun je de vervuiling uit een ruimte verwijderen.

 

Ventilatie maakt het mogelijk om het aantal virusdeeltjes in de lucht te verminderen in ruimtes waar potentieel besmette personen aanwezig zijn of waren. Het is dus aan te raden om meer luchtverversing te voorzien in de gebruikte ruimtes in woningen, kantoorgebouwen ... door het debiet van de mechanische ventilatie (indien aanwezig) te verhogen en/of door de ramen meer te openen. Door de ramen (bijv. in kiepstand) te openen, kan de luchtverversing aanzienlijk verhoogd worden in vergelijking met een basisventilatiesysteem (A, B, C of D). Dit wordt ook wel intensieve ventilatie genoemd. Hiermee kunnen er meer binnenluchtpolluenten verdund worden. Het is trouwens de enige oplossing in gebouwen die niet uitgerust zijn met een basisventilatiesysteem.

 

Extra tips:

  • Om luchtstromen in ongewenste richtingen te vermijden, sluit je best de deuren tussen de verschillende ruimtes/appartementen. Ook laat je best ramen in toiletten dicht zodat er enkel afvoer is via de afvoerventilatie in het toilet zelf.
  • Sluit het toiletdeksel steeds vooraleer door te trekken om verspreiding van druppeltjes te beperken.
  • Ventilatie- of verwarmingstoestellen die (een deel van) de lucht recirculeren, worden best afgezet of, indien mogelijk, volledig op buitenlucht overgeschakeld.
  • Laat ventilatiesystemen met vochtrecuperatie (warmtewiel) controleren op de goede werking. Het is mogelijk dat er via lekken overdracht kan zijn tussen afgevoerde en aangevoerde lucht.
  • Virussen overleven niet lang buiten het menselijke lichaam. Het is dus niet nodig om filters of kanalen extra te reinigen.

Bronnen: WTCB ‘COVID-19-pandemie:wat met de technische installaties?’, REHVA COVID-19 guidance document, April 3, 2020

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw