Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Duurzaam verbouwen hoe begin ik eraan

Duurzaam verbouwen: hoe begin ik eraan?

Terug

 

 

Duurzaam Verbouwen: Tips en Strategieën voor een Succesvol Project

 

Onze woningen duurzaam verbouwen is een cruciale stap naar een meer milieuvriendelijke en energie-efficiënte toekomst. Maar hoe begin je hieraan? Hier zijn enkele belangrijke stappen en tips om je op weg te helpen naar een succesvol duurzaam verbouwproject.

 

1. Koop je woning met een plan

 

Een duurzaam verbouwproject begint eigenlijk al bij de aankoop van de woning. Als je kiest voor een renovatieproject, kies dan voor een huis met een solide structuur en goede basiskenmerken in plaats van een EPC-score of een mooie keuken. Een goede basis maakt een duurzame renovatie, al dan niet gefaseerd, mogelijk. Let bijvoorbeeld op de oriëntatie van het huis en de ruimtes ten opzichte van de zon, de aanwezigheid of staat van de isolatie, vocht- of stabiliteitsproblemen. Bedenk eventueel zelfs al een plan van aanpak op korte & lange termijn waarbij je dus ook al rekening houdt met de benodigde financiële middelen voor de renovatie.

  

Een grondige inspectie voor de aankoop kan veel onverwachte problemen helpen voorkomen. Onze adviseurs ondersteunen je graag met een duurzaam aankoopadvies.

 

2. Analyseer grondig de hele woning

 

Heb je de woning al gekocht, of woon je er al een hele tijd en denk je eraan om je woning te verbeteren?  Dan is het essentieel om een grondige analyse van de hele woning uit te voeren voor je begint. Identificeer de zwakste schakels op het gebied van energie-efficiëntie, isolatie, waterbesparing en materiaalgebruik. Denk hierbij aan het controleren van de isolatieschil, het evalueren van de energiezuinigheid van de apparatuur en het identificeren van mogelijke vochtproblemen. Door deze zwakke punten in kaart te brengen, kun je gerichter te werk gaan bij het plannen van je verbouwingen. Zorg hierbij voor een lange termijnvisie, ook al werk je in stappen (zie stap 4).

 

Hiervoor kan je terecht bij je Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen.  Wij voorzien het duurzaam (ver)bouwadvies op plan of aan huis in de provincie Vlaams Brabant.

 

3. Geef prioriteit aan energiebesparende maatregelen

 

Voordat je begint met investeren in technische installaties voor hernieuwbare energie, is het essentieel om eerst te focussen op maatregelen die de energievraag van je woning verminderen. Dit omvat bijvoorbeeld het verbeteren van de isolatie, het vervangen van oude ramen en deuren door energiezuinige varianten, en verbeteren van de luchtdichtheid. Door eerst te werken aan het verminderen van de energievraag, zorg je ervoor dat de hernieuwbare energiebronnen die je later zult installeren, efficiënter worden gebruikt en dat je uiteindelijk minder afhankelijk bent van externe energiebronnen.  Een beter geïsoleerde woning heeft niet enkel het voordeel van een lagere verbruikskost, maar ook de kost van je technische installaties zal hierdoor lager liggen.

 

4. Denk 30 jaar vooruit!

 

Een duurzaam verbouwproject is meer dan alleen maar enkele stappen te zetten op korte termijn. Het gaat erom dat je elke stap van de renovatie zorgvuldig plant en uitvoert, met het uiteindelijke doel van een energiezuinige en toekomstbestendige woning in gedachten. Denk vooruit en overweeg hoe elke fase van de verbouwing past in het grotere geheel. Zo voorkom je dat je later weer moet teruggaan en dingen moet aanpassen die je over het hoofd hebt gezien.  Gebouwprestatienormen worden bovendien steeds strenger.  Stel jezelf daarom de vraag of wat je doet ook aan de toekomstige normen zal voldoen om te vermijden dat je investering geen meerwaarde zou hebben bij bijvoorbeeld een verkoop.

 

5. Zoek betrouwbare partners

 

Een succesvolle duurzame verbouwing staat of valt met een goede uitvoering van de plannen. Het is daarom essentieel om bewust partners te kiezen, zoals architecten, aannemers en andere professionals die gespecialiseerd zijn in duurzame verbouwingen. Vergelijk daarom eerst op basis van technische inhoud, de betrouwbaarheid van je partners en pas daarna op prijs voordat je een definitieve keuze maakt. Kies voor partners die jouw visie op duurzaamheid delen en die bereid zijn om samen te werken aan een hoogwaardig eindresultaat.

 

Bij Dialoog begrijpen we het belang van een goede uitvoering voor het succes van jouw duurzame verbouwproject. We helpen je graag bij het selecteren van de juiste partners met onze onafhankelijke offertecontrole.

 

6. Volg nauwgezet de uitvoering op

 

Eenmaal begonnen met de uitvoering van de verbouwing is het belangrijk om deze nauwgezet op te volgen. Communiceer regelmatig met je partners en zorg ervoor dat de werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de afgesproken specificaties en planning. Eventuele problemen of wijzigingen kunnen zo tijdig worden opgelost, wat de kans op vertragingen en extra kosten minimaliseert.

 

Ook hierbij kan je rekenen op Dialoog als ervaren gids, onze duurzame verbouwbegeleiding omvat deskundig advies en persoonlijke begeleiding op maat bij elke stap van jouw verbouwingsproject.

 

7. Wees goed geïnformeerd

 

Goed geïnformeerd zijn is essentieel voor een succesvolle verbouwing. Daarom bieden wij niet alleen advies en begeleiding op maat, maar ook een schat aan informatie op onze website. Hier vind je handige tips en praktische informatie om je op weg te helpen naar een energiezuinige en milieuvriendelijke woning. Daarnaast organiseren we regelmatig infosessies, variërend van korte avondsessies tot tweedaagse opleidingen, waar je dieper kunt ingaan op specifieke onderwerpen en vragen kunt stellen aan onze experts.

 016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw