Je bent hier » Tijdschrift » Ecologisch magazine de Koevoet » Koevoet 199 zomer 2022

Koevoet 199, zomer 2022

Terug

de Koevoet nummer 199

Natuurgebied De Blankaart

In het midden van de IJzervallei voelen weide-, riet- en watervogels zich geweldig in hun sas. Hier vinden ze voedsel en een plek om hun nest te bouwen. Reigers, ganzen, futen, grutto’s, kieviten en wulpen verenigd.

 

Klik om verder te gaan

Shifting baselines

Natuurbehoud baseert zich op een toestand uit het verleden. Omdat dat verleden niet altijd even helder is wat betreft soorten dieren en planten en hun aantallen, verschuiven ook de normen voor dat behoud.

Circulair bouwen

Kan een modaal gezin zich een circulaire woning veroorloven? Met een pilootwoning in Berchem onderzochten enkele architecten, aannemers en technici deze actuele vraag.

Kris Peeters, Weg van het systeem

Mobiliteitsdeskundige Kris Peeters ziet economische correctheid als een bedreiging voor ons maatschappelijk systeem: "Wie de groeieconomie nog maar in vraag stelt, wordt al weggezet als een onbenul of als een communist."

Warmtepomp- versus zonneboiler

Sanitair warm water opwekken kan op verschillende manieren. Met technologische eenvoud als uitgangspunt vergelijken we de warmtepomp- met de zonneboiler.

Passiefhuis

Bewoners van een passiefhuis hebben geen last van hoge energierekeningen. Hun investeringen in isolatie en ventilatie renderen nu des te meer. Sterke argumenten om meer mensen te overtuigen van deze manier van bouwen.

De arbeidsmarkt beteugeld

Hoe krijgt iedereen loon naar werken en houden we de ongelijkheid binnen de perken? De invoering van een maximumloon en een vermogensbelasting zijn twee mogelijke hulpmiddelen.

De moerbeiboom

Onbekend is onbemind. Een ode aan de fruitboom die eigenlijk niet mag ontbreken in je tuin. Waar moet je op letten als je hem wil aanplanten?

Boeken vol natuur

Een extra lange aflevering wegens een overvloedige oogst aan lezenswaardige natuurboeken: vijf vogelmonografieën, vier zakboeken voor natuurtuinen en drie bosboeken van de Duitse boswachter Peter Wohlleben die je kijk op bomen ondersteboven zullen halen.

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw