Je bent hier » Tijdschrift » Ecologisch magazine de Koevoet » Koevoet 193 winter 2020
Koevoet 193, winter 2020
Helende honing
Hoe bijen erin slagen honing te maken, fascineert de mens al eeuwenlang. Een lepel honing of een slok honingwijn doen dan ook wonderen voor onze fysieke en mentale weerstand.
Renovatie station Wijgmaal (4)
Hoe verwarmen, koelen en ventileren in ons nieuwe kantoorgebouw? Deze en andere technische kwesties hielden ons danig bezig. Nu de uitvoering nog.
Platform en databank circulair bouwen
De principes van circulair bouwen beginnen door te dringen. Een nieuwe databank met circulaire producten en diensten geeft die trend nog een extra zetje in de juiste richting.
Tuinen van de toekomst
Meer natuur in je tuin helpt tegen droogte en hittegolven. Je lokt insecten, vogels en amfibieën waar je niet op uitgekeken raakt. Een oase van rust in een drukke wereld.
Passief, modulair en circulair rijhuis
Christophe en Karen verbouwen een rijhuis tot een passiefwoning in het centrum van Mechelen. “De architect vroeg ons om op te schrijven hoe een typische dag er voor ons uitziet.”
Geschiedenis van de ecologie
Bij het nakende jaareinde past het om in eigen hart te kijken. Waar liggen onze wortels? Hoe is het allemaal zo ver kunnen komen? Het was te denken dat we weer bij die Oude Grieken zouden terechtkomen.
Materiaalminimalisatie
Circulair bouwen verbruikt minder materialen dan klassiek bouwen. Het Catalaans gewelf is daar een goed voorbeeld van. “Het meest circulaire materiaal is materiaal dat niet gedolven, verwerkt en gedumpt wordt.”
Nick Meynen
In De val van Icarus. Het virus als kantelpunt formuleert auteur Nick Meynen vier voorstellen om na de crisis beter af te zijn. “We zullen de relatie tussen de mensheid en de rest van de natuur grondig moeten herbekijken.”
Boeken vol natuur
Een bijzonder rijke oogst aan eindejaarsboeken met kleppers als boomtijdkundige Valerie Trouet en documentairemaker David Attenborough.
Leo Van Broeck
De ex-Vlaams Bouwmeester blikt terug en kijkt vooruit: “We slagen er altijd in om onszelf niet te zien als het hoofdprobleem, terwijl we dat wel zijn.”