Je bent hier » Tijdschrift » Ecologisch magazine de Koevoet » De Koevoet 190 lente 2020

de Koevoet 190, lente 2020

Terug

de Koevoet nummer 190

Bouwen met kruislaaghout (CLT)

Gelijmde houten platen stellen het klassieke bouwproces in vraag. Dankzij hightech productiemethoden zet prefab houtbouw prestaties neer die smeken om schaalvergroting.

 

Klik om verder te gaan

Microboerderijen

In de nieuwe reeks Tuinen van de toekomst bekijken we als eerste de microboerderijen. “Alle wereldproblemen kunnen opgelost worden in een tuin.”

Kleine windturbines

Joannes Laveyne, onderzoeker aan de Universiteit van Gent, smeet zich op het thema kleine windturbines en meer bepaald op de vraag of ze voldoende rendement halen.

Warmtenetten

Gas en stookolie zijn de meest gebruikte brandstoffen voor ruimteverwarming en sanitair warm water. Een warmtenet kan deze fossiele bronnen vervangen door groene warmte op wijk- of gemeenteniveau.

Paul Verhaeghe

Het tienjarig jubileum van groene denktank Oikos ging niet onopgemerkt voorbij. Psychoanalyticus Paul Verhaeghe nam er als gelegenheidsspreker geen blad voor de mond: “Een gemeenschappelijk probleem waar niemand aan ontsnapt, zal ons onvermijdelijk terug samenbrengen.”

Voedingsbedrijf Aoste

Pleitbezorger van het veganisme Tobias Leenaert interviewt twee bedrijfsleiders van het voormalig exclusieve vleesbedrijf Aoste: “We verlaten een wereld waar elke dag vlees eten een gewoonte is.”

Boeken vol natuur

Een royale selectie uit het recente natuurboekenaanbod met het uitdagende Bekentenissen van een afvallige milieuactivist van Paul Kingsnorth als uitsmijter.

Niet-bouwen

Architecten Tim Vekemans en Dimitri Minten van het ontwerpbureau RE-ST willen de beschikbare bebouwde ruimte beter benutten. Zwerfruimte in kaart brengen en herbestemmen kost stukken minder dan nieuwbouw. “We hebben niet zozeer bouwers, als wel opruimers nodig.”

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw