Je bent hier » Tijdschrift » Ecologisch magazine de Koevoet » De Koevoet 179 zomer 2017 » Dwars door de Condroz

Dwars door de Condroz

Terug

De Condroz, ligt dat niet in Zuid-Amerika? Hoor ik daar de panfluitmelodie van ‘El Condor Pasa’ van Simon and Garfunkel? Niets van dat: de Condroz is een dunbevolkte, heuvelachtige streek op nog geen uur rijden van Brussel. De contouren ervan vallen min of meer samen met de driehoek Namen, Dinant en Luik, met een uitstulping richting Charleroi. Een prachtige streek om te voet of met de fiets te verkennen. Verstokt stapper Luc Selleslagh verkende voor ons de GR (Grande Randonnée, die met de rood en witte streepjes) 575/576 die als een perfecte eerste kennismaking kan tellen.

 

 

De 293 km lange GR 575/576 'A travers le Condroz', loopt als megalang wandelpad in een enorme lus door een gedeelte van de Waalse provincies Namen, Luik en een hoekje provincie Luxemburg. Een stevige en grondige verkenning van de Condroz. Deze streek ligt ten zuiden van de Maasvallei en ten noorden van de Famenne en de Ardennen. Je loopt er door een heuvelend en karakteristiek landschap, de Condroz verschilt nogal van de Ardennen op een aantal punten.

 

Eigenlijk een lang streekpad dus, maar in Wallonië maken ze dat verschil niet. De hele wandelroute werd in 2013 vernieuwd en zoals steeds met een GR, bewegwijzerd in twee richtingen en beschreven in een topografische gids. 293 km over golvende plateaus, kleine bossen en langs kastelen en vierkantshoeven die de rijkdom van de landbouwopbrengsten reflecteren. Nogal wat van die Condrozdorpen, opgetrokken uit de typische grijze natuursteen, staan op de lijst van mooiste dorpen in Wallonië maar er valt nog veel meer te ontdekken.

 

Tot 2012 ging het om twee aparte wandelpaden: GR 575 Naamse Condroz en GR 576 Luikse Condroz. In 2012 werden ze samengevoegd tot één groot Condrozpad. Uit respect voor de inmiddels lange geschiedenis van de twee paden en om gebruikers van bestaande korte circuitgidsen niet te verwarren, werd besloten de twee nummers voor het samengesmolten pad te behouden.

 

Highlights

Op een geologische kaart en zelfs op een wegenkaart zal je zeker opvallen dat de heuvelruggen en de loop van rivieren en beken in de Condroz sterk georiënteerd zijn in zuidwest-noordoostelijke richting, met uitzondering van de grote rivieren Ourthe en de zuidelijke Maas. Ook het patroon van secundaire verkeerswegen is sterk geënt op deze zuidwest-noordoostelijke geologische vormgeving, (vooral in de oostelijke Condroz) met ook hier de snel- en expreswegen als uitzondering.

 

GR 575/576 trekt zich niks aan van deze oriëntering en snijdt dwars over de heuvelruggen door, waardoor je een aantrekkelijke afwisseling krijgt van heuvels, plateaus en riviervalleien. Desondanks zijn de hoogteverschillen op je voettocht vrij beperkt en aanzienlijk kleiner dan in de Ardennen. Dat heeft alles te maken met de geologische ontwikkeling van de Condroz. De opstuw van het Ardennengebergte miljoenen jaren geleden, perste de Condroz als het ware samen, waardoor dat zuidwest-noordoostelijke patroon van uitgerekte heuvelruggen ontstond.

 

Bovendien was de kalkhoudende bodemsamenstelling van de Condroz ook veel meer aan 'slijtage' onderhevig dan de leisteen van de Ardennen. Lagere hoogten dus, we wandelen tussen 90 meter (Andenne) en 340 meter (culminerend punt van de Condroz bij de linde van Ychippe - Ronvaux). In de buurt van Rouge Minière en nogmaals nabij Harzé, gaan we wel tot 350 meter hoogte maar daar zitten we eigenlijk op de Ardennenrand. Zelden moet je meer dan 100 meter hoogteverschil in één keer overwinnen, meestal zijn de stijgingen en dalingen in lijn beperkt tot enkele tientallen meters of zijn ze zeer uitgespreid.

 

Ook leuk aan GR 575/576 is dat je nogal wat stokoude bomen passeert langs de wandelroute die het label van natuurmonument verdienen, veelal linden en eiken. Wandel je in de lente, dan wacht je een aparte flora in de Condroz. De kalkhoudende bodem trekt nogal gevarieerde en zeldzame plantensoorten aan, zoals verscheidene orchideeënsoorten.

 

Nogal wat dorpen langs de route behoren tot de allermooiste van Wallonië: Celles, Mozet, Crupet en tot 2013 ook Deigné. Daarnaast zijn er wellicht nog een pak gehuchten die je op je eigen lijst van mooie dorpen zou kunnen plaatsen, zoals Les Avins, Saint-Séverin of Vervoz. Je komt op plaatsen waar de kalkband van de Calestienne door de Condroz snijdt en de merkwaardige geologische verschijnselen die er ontstaan, zoals de chantoirs en dolines (verdwijngaten van water) in de westelijke Condroz en de onderaardse rivier Rubicon die onder meer de grotten van Remouchamps creëerde. Je wandelt door valleien van snelle riviertjes zoals de Bocq, Samson, Lembrée, Hoyoux en Néblon.

 

Interessant artikel?

Zin om meer artikels van ons ecologisch magazine de Koevoet te lezen?

Bekijk onze abonnementsformules

of vraag een gratis proefnummer aan

 

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw