Je bent hier » Tijdschrift » Ecologisch magazine de Koevoet » De Koevoet 163 zomer 2013 » Eva peeters altijd pret in de camionet

Eva Peeters: "Altijd pret in de camionet."

Terug

Eva Peeters beschikt over een gezonde dosis nieuwsgierigheid en een vlotte pen. Twee eigenschappen die haar goed van pas komen in de culturele sector waar ze werkt als projectmedewerkster beeldende kunst bij het steunpunt BAM en als eindredactrice van het tijdschrift rekto:verso. In haar schaarse vrije tijd schreef ze Groeten uit Transitië, het doe-het-zelf boek voor wie op zoek is naar duurzame alternatieven. Een lezing van klimaatexpert Peter Tom Jones deed haar beseffen dat ze in gang moest schieten. Met een beetje hulp van haar vriendinnen, natuurlijk.

 

Je hebt zelf je passiefhuis in Gent gebouwd, je hebt een drukke job, twee jonge kinderen en je vindt nog tijd om dit boek te schrijven. Reken je jezelf tot de ploetermoeders?

Eva Peeters: “Correctie: mijn vriend heeft het huis gebouwd. Ik vind niet dat ik ploeter, dus ik reserveer alvast geen etiketje. Maar ik geef wel toe dat ik vaak over mijn grenzen ga en nog wel wat lessen kan gebruiken in het vinden van een gezonde balans. Niettemin heeft veel te maken met kiezen en begrenzingen in die eindeloze voorraad aan keuzes die we tegenwoordig hebben. Wij kiezen bijvoorbeeld niet voor voltijds werken en loonzekerheid. Dat is soms stresserend, maar geeft ons wel ook de ruimte om er veel te zijn voor de kinderen, wat te experimenteren met zaken als de zelfoogstboerderij, voedselteams, zelf wat zaaien.

We kiezen er ook voor om zelf geen auto te hebben, en bij die keuze hoort ook een andere levenswijze: je gaat minder vaak spontane uitstappen doen naar iets meer afgelegen plekken en kiest iets sneller voor gewoon een thuisblijfdag. En het mag ook gezegd: ik heb veel te danken aan een evenwichtige relatie waarin de huishoudelijke taken verdeeld zijn en waarbij ik in drukke periodes zonder dramatische relatiecrisissen op mijn man kan rekenen.”

 

Je teksten blinken uit door hun geestdrift maar zijn tegelijk opvallend nuchter van toon. Geweldig geschikt om een boodschap over te brengen. Waar heb je dat geleerd?

(lacht) Wat een vraag! Geen idee, alvast niet op school! Alleszins, wat zelfrelativering kan nooit kwaad. Ik lees ook veel liever iets van iemand die met zichzelf kan lachen dan van iemand die het allemaal wat te serieus neemt.

 

Chateau De Gevulde Beurs

Hoe hebben jullie met zijn vijven elkaar leren kennen? Spelen de Kempense roots die Mme Zsazsa en jij delen een rol?

Wij kennen elkaar eigenlijk via internet. Waar is de tijd dat mannen in de media beweerden dat vrouwen niet konden netwerken? We eten misschien niet ons tonnetje rond in Chateau De Gevulde Beurs met een sigaar in onze ene en een whisky in onze andere hand, maar laten onze patatten overkoken en de kindersnottebellen druipen terwijl we aan het netwerken zijn via sociale media. Zeg ik wel met enige ironie. Maar toch!

We spreken elkaar heel vaak via mail, Skype of Facebook, maar soms lukt het toch om een gaatje te vinden in onze agenda om elkaar te ontmoeten. Ik weet niet of onze Kempense roots (uiteindelijk zijn 4 van de 5 coauteurs opgegroeid in de stille Kempen) een belangrijke rol spelen, maar ik vind de Kempense directheid van iemand als Mme Zsazsa wel een heerlijk thuiskomen. En met haar is het altijd pret in de camionet – allez, caravan is het eigenlijk.

 

Jullie boek puilt uit van de tips en ideeën om mee aan de slag te gaan. Hoe heb je die berg info bij mekaar gekregen?

Dat is door vijf mensen jarenlang bij elkaar gespaard, in ons achterhoofd, in ons dagelijks leven. En verder nog wat aangevuld met zaken waar we nieuwsgierig naar waren (het composttoilet, leven zonder ijskast, vrachtschipreizen). Leve het internet! Leve alle duurzame initiatieven en door transitie geïnspireerde websites en blogs van individuen. En alle boeken van uitgeverijen als EPO en Oikos.

Het was in feite zalig om dat allemaal eens te ordenen en die onderlinge verbanden bloot te leggen op een niet-academische manier. Alsof je een lenteschoonmaak doet – een aantal jaren van onderzoek eindelijk eens goed laten doorluchten en ordenen!

 

Interessant artikel?

Zin om meer artikels van ons ecologisch magazine de Koevoet te lezen?

Bekijk onze abonnementsformules

of vraag een gratis proefnummer aan

 

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw