Je bent hier » Tijdschrift » Archief » Archief voeding » Mme zsazsa kweekt groenten en ze doet dat goed

Mme Zsazsa kweekt groenten (en ze doet dat goed)

Terug

Alles wat Madame Zsazsa vanuit haar schuilplaats in de Noorderkempen op de wereld loslaat, draait uit op een succes. Tenminste, daar lijkt het toch sterk op. Na Allemaal rokjes, haar naaiboek uit 2012 met meer dan 60.000 verkochte exemplaren, vertaald in het Duits, Deens en Lilliputs, volgde Groeten uit Transitië. Een samenwerking met haar vrolijke vriendinnen Dorien KnockaertEva Peeters, Joke Rous en Kristien Hens die opnieuw een hit opleverde. Deze keer over duurzaamheid, voorwaar geen thema waar op voorhand prijzen mee te winnen vallen. En nu doet ze dus een gooi naar de moestuin. Opnieuw samen met Dorien Knockaert, bekend van het boek Goed eten, de blog Jonge Sla en columns in De Standaard. Zij verzon de recepten. Een belegen onderwerp (tuinieren, is dat niet voor gepensioneerde duivenmelkers?) dat hipper wordt met de minuut. En zodanig speels geschreven en vormgegeven dat je er meteen zin van krijgt. Met heldere, smaakvolle foto’s van Els Menten. Hoe doet ze dat eigenlijk, die Zsazsa?

 

Mme Zsazsa kweekt groenten

 

Van a tot z

Om te beginnen met kennis van zaken. Bergen praktische info krijg je voorgeschoteld zonder dat het te ingewikkeld of hoogdravend wordt. Je pikt er uit wat je kunt gebruiken en de rest is misschien voor later. Niemand verwacht dat je als beginnend tuinier meteen alle soorten groenten door elkaar gekweekt krijgt. Maar ook de geoefende, ervaren tuiniers kunnen hier iets van opsteken. Dit is geen tussendoorboekje. Kim Leysen (de echte Madame Zsazsa) mikt hoog met niets minder dan een volledige handleiding om je moestuin ecologisch in te richten. Van a tot z dus. Het belang van een goede bodemkwaliteit, zelf compost maken en zaad winnen (of zelfs een zaadkameraad ontmoeten waarmee je zaden kunt ruilen), hoe de teelten mekaar opvolgen, je krijgt alles op je bord.

 

Je hoeft het hele boek niet in een keer te doorploegen, maar je weet waar naartoe als er een brandende vraag op je maag ligt. Met de groentefiches krijg je een mooi overzicht van wat je te doen staat als je die bepaalde groente wil telen, plus een tekening van het kiemplantje om niet te verwarren met het naburige onkruid. De bereidingstips van Dorien Knockaert zetten je meteen op weg in de keuken. Als klap op de vuurpijl serveert ze 75 vegetarische recepten uit de losse pols en uit de wankele keuken van de woonwagen naast de moestuin. Met de suggestie in welke maand je ze best klaarmaakt. Wie nu nog niet weet wat er op tafel moet op eender welke avond, die verwijzen we naar het dichtstbijzijnde frietkot. Ook lekker.

 

Een hoog gegrepen opzet dus, maar met verbluffend resultaat. Zeg niet zomaar Zsazsa tegen Madame Zsazsa. Het plezier van het roefelen tussen de groensels onder de blote hemel lees je tussen alle regels door. Aanstekelijke vreugde en een zorgeloze vrijheid die je meesleuren tegen wil en dank. Als Madame Zsazsa niet bestond, ze moesten haar dringend uitvinden. Effenaf.

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw