Je bent hier » Tijdschrift » Archief » Archief voeding » Groenten in potten

Groenten in potten

Terug

Lekkere zelfgekweekte groenten oogsten is niet louter weggelegd voor mensen met een grote lap grond. Heb je een kleine stadstuin of zelfs maar een vensterbank of een balkon, dan creëer je met potten en bakken een eigen eetbare minituin. In 'Groenten in potten' ontdek je hoe je met zo’n pottentuin van start gaat. Dankzij de gedetailleerde info over 36 teelten oogst je straks wellicht een keur aan kraakverse groenten.

 

Niet alleen mensen met weinig ruimte hebben baat bij groenten in potten; er zijn tal van andere redenen om een pottentuin aan te leggen. Wanneer je verhuisplannen hebt of je vindt het handig om tijdens je vakantie je groenten uit te besteden, dan is een ‘mobiele’ groentetuin best nuttig. Op school of in je buurtwerking heeft een pottentuin educatieve kwaliteiten. Kinderen (en grote mensen) leren vooral door te kijken en te doen. De groei van zaadje tot radijs duurt enkele weken: dat proces observeren is leerrijk.

 

Pottentuintjes kunnen ook voor verbondenheid zorgen. Misschien heb je een gezellige babbel met de buurvrouw over je erwten of organiseer je samen met vrienden een oppotdag. Een groentepot is bovendien een origineel cadeau. Zelfs ervaren tuiniers met een grote moestuin kunnen met potten aan de slag. Ze lenen zich prima tot experimenten, bijvoorbeeld om extra vroeg of laat te kunnen oogsten.

 

Hoe groot moet de pot zijn?

De pot moet zeker groot genoeg zijn voor je plant. Tuinkers van vijf centimeter hoog is al blij met een ondiep schaaltje. Hoe groter de groente en hoe langer de teeltduur, hoe dieper en groter je bak mag worden. Een goede diepte voor de meeste groenten is 20 à 30 cm. Courgettes hebben het liefst een pot van minstens 10 liter. Een emmer met enkele gaten onderin kan hiervoor heel goed dienen.

 

Een grotere pot kan meer water en voeding vasthouden, maar hij wordt wel zwaarder. Een pot van 5 liter met planten erin weegt minstens 5 kg. Je balkon, dak of vensterbank mag je zeker niet overbelasten en je rug nog minder. Houd ook rekening met het gesleur met potgrond. Begin daarom, als je twijfelt, het best in kleine potten.

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw