Je bent hier » Tijdschrift » Archief » Archief voeding » Ecowijnen uit bourgogne

Ecowijnen uit Bourgogne

Terug

Gido Van Imschoot heeft iets met wijn. Hij drinkt niet alleen graag een glas maar reist ook de wereld rond om het verhaal achter dat veredelde druivensap te kennen. Acht boeken, waarvan twee vertaald naar het Frans, zijn daarvan de voorlopige neerslag. Professioneel was hij tot voor kort verbonden aan de befaamde Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge. Hij behaalde onderscheidingen als Maître Sommelier en Vins de France, wereldwijnmeester en Europees Ambassadeur van de Champagne, geen klein bier. In Roeselare bestiert hij zelfs een eigen wijnacademie: Panta Rhei, een echte Bourgondiër dus. Zijn recentste boek stelt dan ook de Bourgogne als wijnstreek voor met een duidelijke voorkeur voor de ecowijnen die daar uit de kelders vloeien. De tijd dat wijngaarden in een mistwolk van pesticiden lagen, loopt op zijn eind. Van Chateau Migraine, verlos ons Heer.

 

Ecowijnen uit Bourgogne

 

Tijdens een zomerse najaarsdag picknicken we aan de rand van de prachtige heuvel van Corton in Aloxe-Corton, een wijndorpje in Bourgogne. Een beetje loom volgen we de golvende ranken tot beneden aan de wijngaard en in het nabijgelegen bos horen we de roep van een hongerige buizerd. We zitten in het hoge gras, tussen kleurrijke bloemen en klavers en genieten van l’été indien. Plots landt een lieveheersbeestje op de rand van mijn glas en even houden we onze adem in om dit stilleven niet te verstoren.

 

We genieten van knapperig brood, abdijkaas van Citeaux en een goed glas Corton-Charlemagne van onze gastheer, wijnbouwer Laurent Juillot. Deze lekkere, aromatische wijn is gemaakt van natuurvriendelijk geteelde druiven uit een wijngaard, waar alles één is met de natuur. Laurent en vele collega’s zijn belangrijke trendsetters. De ecologische wijnbouw is niet meer weg te denken en dat is een bijzonder positieve evolutie.

 

In de wijngaard

“Een goede wijn wordt in de wijngaard gemaakt,” hoor je regelmatig. Deze uitspraak is niet aan één persoon toe te schrijven. Ik hoor deze stelling voortdurend bij tal van bevriende wijnboeren. Vooral de hedendaagse generatie wijnbouwers beseft dat de kwaliteit van hun druivensap in grote mate meebepalend is voor de latere kwaliteit van hun wijn. De kwaliteit van de druiven is dé basis van een goede wijn.

 

Toch is niet iedereen overtuigd van deze visie. In de conventionele (klassieke) wijnbouw is de opbrengst het belangrijkste doel. Veel, vooral zeer goedkope, wijn is industrieel gemaakt, met technische ingrepen in de wijngaard en in de wijnkelder. Druiven uit deze wijngaarden zijn behandeld met systemische bestrijdingsmiddelen zoals synthetische pesticiden, herbiciden, insecticiden en kunstmeststof.

 

Uitgangspunt is: de plant en de grond extra voeden en mogelijke ziekten massaal bestrijden. Naast grote rendementen kan de producent van dit type wijn terugvallen op een resem hulpmiddelen die in de wijnkelder worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn cultuurgisten, enzymen om de gisting te sturen, aanzuren met citroen- of wijnsteenzuur, suiker toevoegen, alcohol uit de wijn halen, irrigeren, water toevoegen enzovoort.

 

De conventionele wijnproductie is bij sommige wijn­huizen populair omdat de mens het eindresultaat strak in handen houdt. Toch houdt deze wijnbouw risico’s in. De bodem raakt snel uitgeput en door irrigatie of voeding met kunstmatige meststoffen blijven de wortels aan de oppervlakte hangen. Er is ook een risico op toenemende resistentie waardoor steeds meer en krachtiger producten noodzakelijk zijn. Tenslotte is er een gevaar dat de omgeving van de wijngaard vervuild is wat voor residuen in wijn kan zorgen.

 

We kunnen gerust stellen dat de moderne manier van werken ervoor zorgt dat er geen slechte of foutieve wijn meer wordt gemaakt. Alle mogelijke problemen in de wijngaard en in de kelder zijn op te lossen met een arsenaal aan technische hulpmiddelen. De andere kant van dit verhaal is dat al deze technowijnen op elkaar lijken en zelden of nooit een stijl of persoonlijkheid uitstralen. Daartegenover groeit in heel de wijnwereld een groep wijnbouwers die heel bewust bezig is met de viticultuur. Je vindt ze dagelijks in de wijngaard waar ze van nabij de evolutie van hun ranken volgen. We overlopen de soorten natuurvriendelijke wijnbouw.

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw