Je bent hier » Tijdschrift » Archief » Archief natuur » Wild europa

Wild Europa

Terug

Een van de mooiste grootformaat boeken van het jaar is ongetwijfeld Wild Wonders. De initiatiefnemers van dit prestigieuze project (zie www.wild-wonders.com) vinden dat de Europese natuur veel te weinig bekend is en dat we ons te veel vergapen aan exotische natuurbeelden. Ze vroegen 69 Europese topfotografen om gedurende veertien maanden door 48 landen van het continent te trekken en er de mooiste beelden te maken die als visitekaartje kunnen dienen voor ons buitengewoon natuurlijk erfgoed. Van de wisenten in Polen tot de schildpadden aan de Middellandse Zee.

 

De beeldenstormers kwamen terug van hun rondreis met een pak materiaal dat nog te zien is op tentoonstellingen, websites en allerhande fotowedstrijden waar ze aan de lopende band prijzen wegkapen. En dus ook in dit grandioze boek dat het resultaat is van een samenwerking tussen Uitgeverij Lannoo en National Geographic, jawel.

 

De hoofdmoot bevat beelden van soorten, maar ook landschappen (en dus leefgebieden) komen aan bod. Per beeld geeft de fotograaf een korte uitleg over de soort of het gebied. Veel foto’s zijn gedrukt op twee bladzijden wat een kolossaal formaat oplevert van 32 x 48 cm (l x b).

 

Niet alle beelden kwamen tot stand met natuurlijk licht, en vele werden bewerkt, maar ze zijn wel zo goed als allemaal in het wild genomen. Adembenemende beelden worden afgewisseld met commentaren en citaten van 'mensen die er toe doen'. De lay-out is schitterend want luchtig en verrassend en ook de drukkwaliteit is excellent. Een boek voor onder de kerstboom.

 

Ik vermoed dat er veel exemplaren van verkocht zullen worden, want zo’n spotprijs kan alleen maar als er een serieuze verkoop wordt verwacht. Ik wens het de makers zeker toe, maar laat het geen afbreuk doen aan de natuur elders in de wereld. Natuur houdt toch niet op aan de (continentale) grenzen?

 

Krijgt België een vermelding? Onder de fotografen en soorten helaas niet. Qua gebieden is er één kleine, brede foto opgenomen van het Hallerbos. De uitleg van fotograaf Maurizio Biancarelli strookt echter niet met de werkelijkheid. Hij beweert dat het Hallerbos een van de weinige nog bewaard gebleven oude bossen van ons land zou zijn. Niets is minder waar, want in de Eerste Wereldoorlog hebben de Duitsers het vakkundig omgezaagd. Op de foto zie je trouwens heel goed dat de boomstammen nog aan de dunne kant zijn. Zullen we het een schoonheidsfoutje noemen?

 

Herman Dierickx

 

Wild Wonders, Peter Cairns, Florian Möllers, Staffan Widstrand en Bridget Wijnberg, 2010, Lannoo en National Geographic, isbn 978-90-2098856-7, 290 blz,€ 39,95

 

Meer lezen?

Neem een abonnement

of vraag een gratis proefnummer aan

 

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw