Je bent hier » Tijdschrift » Archief » Archief maatschappij en cultuur » De stella vita een zelfvoorzienend huis op wielen

De Stella Vita: een zelfvoorzienend huis op wielen

Terug

De auto-industrie is aan een ware transitie bezig. Alle grote merken brengen elektrische modellen bij de vleet uit maar wagens op zonne-energie zitten daar vooralsnog niet tussen. Al komen ook die eraan. Herinnert u zich bijvoorbeeld het artikel over de Sono Sion nog (zie dK 191)? Een kleine elektrische deelauto van Duitse makelij voorzien van zonnepanelen. Die zit ondertussen nog altijd in het prototypestadium en de geplande productiestart voor 2022 is uitgesteld naar 2023. Daar zal corona toch voor niks tussen zitten? Ze zijn er desondanks wel al in geslaagd om 15.000 mensen enthousiast te maken die hun geestdrift met een voorbestelling hebben geuit. In Nederland zitten ze evenmin stil. Het studentencollectief Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven kwam ook al met een aantal prototypes van zonnewagens op de proppen. Evenwel zonder de concrete productieplannen die Sono Motors met de Sion wel heeft.

 

De Stella Vita: een zelfvoorzienend huis op wielen

© Rien Boonstoppel

 

Een jaar werk en 22 studenten, dat was er nodig voor het ontwerp en de bouw van de Stella Vita. Dat het om een totaal andere auto gaat dan de Sono Sion is overigens snel duidelijk. Dit is geen doordeweekse vierwieler. Met zijn ruim zeven meter is het een heus gevaarte. Het zijn de afmetingen van een mobilhome en dat is het gewoon ook. De studenten hebben het met de nodige bravoure zelfs over de toekomst van het reizen.

 

De zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat je er mee kunt rijden, wassen, koken, tv-kijken en bijvoorbeeld je laptop opladen. Een auto om in te wonen en te werken dus. Zonder nood aan een laadpaal. Hij heeft dan ook heel wat meer vierkante meters zonnepanelen op de carrosserie liggen dan de Sion.

 

Om de auto efficiënt aan te drijven, rekenen ze vooral op een laag gewicht en een gunstige stroomlijn. 1700 kilo is op zich niet weinig, maar als we rekening houden met de afmetingen en de functies van de Vita is dat best een mooi cijfer. Een Volkswagen Golf, de meest modale der modale middenklassewagens weegt ook algauw 1300 kilo. Aerodynamisch gezien springt de druppelvorm van het ontwerp meteen in het oog. Het is de meest gestroomlijnde vorm die we kennen en de verfijnde aerodynamica zorgt voor een lage weerstandscoëfficiënt waardoor de wagen zuiniger over de weg kan zoeven.

 

Met de batterij van 60 kWh helemaal opgeladen, claimt het Solar Team 600 kilometer ver te geraken. Op een zonnige dag zelfs 730 kilometer. Met dien verstande dat je in deze gevallen alle energie gebruikt om te rijden en dus geen huishoudelijke stroom verbruikt. Of ze die maxima ook effectief halen, is ons niet duidelijk. Doorgaans zijn zulke cijfers net iets rooskleuriger dan de werkelijkheid.

 

Een echt mobiel huis

Dat het om een echte mobilhome gaat, blijkt wel uit het interieur. Er is een keuken, een douche, een toilet, een bed en een eethoek. Het dak kun je uitvouwen om meer plaats te maken om te koken, te eten en te slapen. Het dak vouwt bovendien niet alleen in de hoogte uit. Ook in de breedte zijn er panelen die je kunt uitschuiven om het aantal vierkante meters zonnepanelen te verdubbelen. Op die manier laad je de batterij van de stilstaande Stella puur op de zon in 2 à 3 dagen weer helemaal op. Als het sneller moet, kan het uiteraard ook nog altijd aan een klassieke laadpaal. Al is de term ‘klassiek’ allicht wat voorbarig nu duidelijk wordt dat we op korte termijn heel wat meer van die dingen zullen moeten installeren.

 

Op reis met de Stella Vita

The proof of the pudding is in the eating, zoals de Britten zeggen. Daarom gingen de jongelui van het Solar Team op pad met hun Stella Vita om de relevantie en de haalbaarheid van een wagen op zonne-energie te bewijzen. Ze lichtten het anker op 19 september 2021 in Eindhoven voor een rit van 3 000 kilometer naar het Spaanse Tarifa in het uiterste zuiden van het land. Onderweg deden ze heel wat steden aan om hun technologie aan het publiek te tonen. Zo lagen onder andere Brussel, Parijs en Madrid op hun weg zuidwaarts. Op 15 oktober 2021 haalden ze finish in Tarifa, puur op zonne-energie. Dat er onderweg een paar technische mankementen opdoken, is niet meer dan logisch voor een prototype. Ze wisten de problemen met de aandrijflijn uiteindelijk op te lossen en konden hun weg verder zetten.

 

Onderweg naar Spanje deed de Stella Vita ook het Technocentre Renault in Guyancourt (Île-de-France) aan. Daar wisten ze de mensen van Mobilize – een merk van de groep Renault dat zich richt op duurzame en elektrische mobiliteit – bijzonder te charmeren. Dat Laurens Van Den Acker, hoofdontwerper van Renault ook aan de Technische Universiteit Eindhoven is afgestudeerd, schept natuurlijk een band. Hij wilde de studenten naar verluidt dan ook graag zelf ontmoeten. Daar komt misschien nog een staart aan.

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw