Je bent hier » Tijdschrift » Archief » Archief groene gedachten » Niemand maakt voor zijn plezier de planeet kapot

Niemand maakt voor zijn plezier de planeet kapot

Terug

Anekdote: de advocaten van ex-Beatle John Lennon onderhandelen met zijn platenfirma om een nieuw contract uit de brand te slepen. De platenfirma is niet van plan om in te gaan op hun voorstel en ze overleggen met Lennon wat ze moeten doen. Lennon wil dat ze het onderste uit de kan halen en niet inbinden. “But John,” zegt één van zijn medewerkers, “what about Imagine?” “Well,” antwoordt Lennon, “it’s just a song.” Waarmee hij het beeld dat zijn fans graag van hem ophangen als profeet van een wereld zonder hebzucht onderuit haalt. Laat het nieuwe boek van Low Impact Man Steven Vromman nu net beginnen met een citaat uit Imagine. Maar daar moet hij niet op afgerekend worden natuurlijk.

 

Steven Vromman

 

Vromman geeft toe dat hij in het verleden te veel met het vingertje heeft gezwaaid en mensen tegen zich in het harnas heeft gejaagd door te blijven zeuren over de al dan niet koosjere herkomst van koffiebonen en andere futiliteiten. Wanneer de boodschap die je verkondigt meer weerstand dan instemming oproept, dan gooi je het beter over een andere boeg.

 

En dat deed hij. De diehard wereldverbeteraar volgde een cursus stand-up comedy en toerde langs de culturele centra met een zelf geschreven show in samenwerking met acteur Dimitri Leue. Een tweede Alex Agnew zal hij volgens de kritieken niet worden maar humor blijft een prima glijmiddel. Bovendien belandde hij in de Gentse gemeenteraad voor Groen. Zijn tweede comedyshow heet Stop met klagen en gaat gepaard met de publicatie van een gelijknamig boek. Daarin trekt hij niet langer van leer tegen vliegreizen en vlees eten maar benadrukt de oplossingen die er zijn voor de klimaatopwarming. Een andere manier van kijken naar de wereld (stop met klagen maar doe er iets aan!) kan het begin zijn van een persoonlijke omwenteling.

 

Deze zelfverklaarde Doe-het-zelfgids voor een vrolijke nieuwe wereld (de ondertitel knipoogt naar Huxley’s Brave New World) focust voor de volledigheid eerst nog even op de catastrofes die ons te wachten staan om dan door te schieten naar de droom van een nieuwe wereld. “Liever het einde van de wereld zoals we die nu kennen, dan het einde van de wereld tout court.” De doemverhalen hebben hun effect gemist, dus mikken we nu op de aantrekkingskracht van het goede leven in een andere context. Hoop en inspiratie voor de vertwijfelden en verdoolden, voor zover die nog open staan voor dit soort aansporingen. Doomsday preppers zullen hier hun gading niet vinden.

 

Hoe zijn je stand-up avonturen tot nu verlopen? Krijg je de mensen aan het lachen of vervallen ze in een nog diepere depressie? 
Steven Vromman: Wel, er wordt flink gelachen en zelfs meegezongen. Ik krijg behoorlijk wat positieve reacties. Wat ik vaak hoor achteraf is dat mensen goesting krijgen om iets te doen, en dat is nu precies de bedoeling. Al is er nog altijd wel ergens iemand die vindt dat het allemaal de schuld is van de Chinezen.

 

Heb je de media-aandacht voor de Low Impact Man ten tijde van de Canvasreeks met wijlen Patrick De Witte goed verteerd? Ik herinner mij enkele reacties uit mijn directe omgeving die nogal afgemeten waren, genre: “als het zo extreem moet, dan hoeft het voor mij niet meer.” Ik denk dat ze het experimentele karakter ervan over het hoofd zagen. 
De meest kritische reacties kwamen inderdaad uit de hoek van de milieubeweging. Achteraf gezien denk ik dat de programmamakers gelijk hadden door een kritische, zelfs knorrige Patrick tegenover mij te zetten. Daardoor hebben heel wat mensen sympathie voor mijn zaak gekregen. Verder werd mijn experiment wel eens vergeleken met iemand die aan Ultraloop doet. “Ik zou nooit 100 kilometer kunnen lopen, maar door uw extreem voorbeeld wil ik toch proberen om mee te doen aan start-to-run.” Als kleine zelfstandige moet ik ook eerlijk toegeven dat het programma – dat redelijk controversieel was – me in elk geval genoeg naambekendheid heeft gegeven om tot op vandaag een goed gevulde agenda te hebben. 

 

Interessant artikel?

Zin om meer artikels van ons ecologisch magazine de Koevoet te lezen?

Bekijk onze abonnementsformules

of vraag een gratis proefnummer aan

 

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw