Je bent hier » Tijdschrift » Archief » Archief energie » Ledverlichting stilaan volwassen
LED-verlichting stilaan volwassen?
Worden LED-lampen stilaan volwassen en werkelijk geschikt voor dagelijks huis-, tuin- en keukengebruik? Op papier lijkt het Nederlandse Lemnis Lighting – een technologiebedrijf geleid door twee telgen uit de familie Philips – daar met de Pharox lamp alvast in geslaagd.
Het eerste wat opvalt, is de vorm en de fitting van de lamp. Niet veel groter dan een gewone gloeilamp, en voorzien van een ‘klassieke’ schroefdraad (E27) wat het vervangen aanzienlijk makkelijker maakt. Met een vermogen van 3,4 Watt is ze geschikt om een gloeilamp van 40 Watt te vervangen, want ze zou dezelfde lichtopbrengst hebben. Dat hebben we maar aan te nemen van de fabrikant, want cijfers daarover vinden we nergens terug. Feit is wel dat we ruim een factor 10 kunnen besparen op het energieverbruik, en da’s niet mis. Ter vergelijking: een spaarlamp doet niet beter dan factor 4. Je vervangt een gloeilamp van 40 Watt immers bij voorkeur door een spaarlamp van 10 Watt.
De vooropgestelde levensduur mag er ook zijn. Niet minder dan 50.000 uur hoogwaardig licht mogen we verwachten van dit kleinood. Met een brandduur van 4 uur per dag wil dat zeggen dat de lamp ongeveer 35 jaar zal mee gaan. De beste spaarlampen houden het maximaal 10.000 tot 15.000 uur uit. De lamp is bovendien vervaardigd uit milieuvriendelijke materialen en bevat geen fosfor zoals bij andere LED’s al wel eens het geval is. Ze wordt tijdens het branden bovendien helemaal niet heet. De lamp komt het beste tot zijn recht op plaatsen waar langdurig kunstlicht noodzakelijk is. Zo haalt u ook het meeste voordeel uit uw investering.
Alleen maar goeds te melden dus, of vergissen wij ons? Nja, toch wel een beetje. Wat bijvoorbeeld niet kan, is de lamp gebruiken in combinatie met een dimmer. Maar dat hoeft niet onoverkomelijk te zijn. Nog iets om mee rekening te houden: de lamp geeft net zoals een spot, en in tegenstelling tot een gloei- of spaarlamp, een gerichte stralenbundel af. Dat beperkt uiteraard de inzetmogelijkheden. Maar het grootste minpunt lijkt momenteel de kleurweergave te zijn. Ondanks het feit dat de fabrikant ons een mooi en warm wit licht belooft, blijkt dat in de praktijk nogal tegen te vallen. De lamp geeft zowaar een koude roze zweem waardoor voedsel er bijvoorbeeld nogal onsmakelijk kan gaan uitzien, als we het wedervaren van een dame op de blog van de Nederlandse Volkskrant mogen geloven.
De lamp is ook nog niet in de handel verkrijgbaar. Ze is momenteel enkel in Nederland te koop voor klanten van energieleverancier Oxxio. En goedkoop zijn ze niet: zowat € 30 per lamp is niet meteen een cadeau, maar gezien het erg lage verbruik en de gigantische levensduur mag dat eigenlijk geen probleem zijn. Bovendien kunnen de prijzen – als de productieaantallen stijgen – wellicht alleen maar dalen.
Wordt dit de lamp van de toekomst? Dat zou best kunnen, als er nog gesleuteld wordt aan de kleurweergave. En de forse prijs dan? Vraag is of iemand die in de eerste de beste doe-het-zelf zaak kan kiezen tussen een gloeilamp die nog geen euro kost, en een LED van € 30 niet gewoon voor dat eerste zal kiezen? Misschien moet de gloeilamp vroeg of laat dan toch maar gewoon uit de rekken gehaald worden. Onze slotgedachte: helemaal volwassen is LED-verlichting nog niet. Een lastige puber, dat wel. Maar Rome is ook niet op één dag gebouwd, zeker?
Kris Somers
Meer informatie
www.lemnislighting.nl
www.oxxio.nl