Je bent hier » Tijdschrift » Archief » Archief energie » Koude kermissen en andere verhalen

Koude kermissen en andere verhalen

Terug

"Met september komt de koude …", zong Wim De Craene ooit. Om u niet in kou te laten staan nu de herfst voor de deur staat, zijn we hartverwarmend gul met pientere tips die uw verwarmingsfactuur verlichten. Zo komt u niet van een koude kermis thuis.

 

Vermijd elektrische bijverwarming

Een klassieke centrale verwarmingsinstallatie op gas of stookolie heeft een rendement van ongeveer 90 %. Bij de ontginning van aardgas en aardolie treden er slechts beperkte energieverliezen op. We kunnen meer dan 80 % van de energie (na ontginning, transport en verbranding in de centrale verwarmingsinstallatie) benutten om onze huizen te verwarmen. Elektrische verwarmingstoestellen hebben op zich ook een goed rendement, maar de opwekking van elektriciteit uit brandstoffen zoals aardgas, steenkool en uranium gebeurt met een rendement van gemiddeld niet meer dan 41 % (Belgische elektriciteitspark). Bijgevolg wordt minder dan 40 % van de energie in de vorm van warmte benut in onze woning. Vermijd daarom elektrische verwarming en kies voor centrale verwarming of kachels met een hoog rendement op stookolie, gas, hout of houtpellets.

 

U kunt wel elektriciteit gebruiken om een warmtepomp aan te drijven. Die haalt haar energie immers grotendeels uit de natuur en heeft (bij correcte condities!) een beperkt elektriciteitsverbruik. Vervang ook eventuele elektrische bijverwarmingstoestellen. Zelfs al gebruikt u ze sporadisch, dan nog zorgen ze voor een hele hap uit de elektriciteitsrekening.

 

Wat zijn de mogelijke alternatieven? Als u voldoende ruimte heeft, dan is een houtpelletkachel een volwaardig alternatief. Die heeft een hoog rendement, een automatische ontsteking, thermostatische regeling, is leverbaar met klokfunctie, als gesloten toestel en in verschillende vermogens. De pellets zijn gemakkelijk in zakken verkrijgbaar. Als er gas voorhanden is, dan kunt u kiezen voor een gasgevelkachel met hoog rendement (HR+ label). Die is ook verkrijgbaar als gesloten toestel, zonder waakvlam, met thermostatische regeling en voorzien van een klokthermostaat.

 

Vervang de oude cv-ketel

Dankzij de grote efficiëntie van nieuwe hoogrendements- en condensatieketels kunt u 25 tot 30 % energie voor verwarming besparen door een ketel van tussen de 20 en 30 jaar oud te vervangen. Ook als u een ketel van meer dan 15 jaar oud vervangt, wint u al 20 tot 25 %. Er zijn wel een aantal aandachtspunten waar u rekening mee moet houden als u een nieuwe ketel koopt. Vervang de ketel niet voor u uw huis heeft geïsoleerd. Door te isoleren vermindert u de behoefte aan verwarming en heeft u een kleinere ketel nodig. Laat het vermogen van de ketel correct berekenen. In de praktijk worden ketels vaak geïnstalleerd met een vermogen dat gemiddeld meer dan twee keer te groot is. Dat gaat ten koste van de efficiëntie en de levensduur van de installatie.

 

Kies een ketel die moduleert vanaf 25 % van zijn vermogen of lager. Dat wil zeggen dat de ketel zijn vermogen goed aanpast aan de warmtevraag en bijgevolg bijna continu zal draaien zonder te veel warmte te geven. De ketel zal alleen aan het begin en het einde van het stookseizoen, wanneer de warmtevraag erg klein is, regelmatig aan en uit slaan. Een goed gedimensioneerde ketel met een ruim modulatiebereik zal meer uren draaien dan een klassieke ketel. Ook de circulatiepomp draait dus vaker. Kies daarom een zuinige circulatiepomp met energielabel A. U vindt ze op www.topten.be.

 

Kies ten slotte voor een condensatieketel op gas (HR-Top label) of stookolie (Optimaz-elite label) als het verwarmingssysteem het toelaat om op lage temperatuur te verwarmen. Anders kiest u voor een hoogrendementsketel (HR+ label of Optimaz label).

 

Installeer een goede regeling

Heeft u een ketel zonder aangepaste regeling of met een oude kamerthermostaat, kies dan voor een nieuwe programmeerbare kamerthermostaat. U kunt er 15 tot 25 % mee winnen en het comfort neemt toe: altijd de juiste temperatuur. Met een programmeerbaar toestel kunt u, afhankelijk van het gekozen toestel, dag- en/of weekprogramma’s instellen. Zo kunt u 's nachts of bij afwezigheid de temperatuur automatisch verlagen. Met thermostatische kranen op de radiatoren kunt u per radiator nog 1 % extra winnen. Plaats voor een goede regeling thermostatische kranen op alle radiatoren, behalve op die in de kamer waar de kamerthermostaat hangt.

 

Onderhoud de cv-installatie

Met een goed onderhouden en dito afgestelde cv-installatie bespaart u 3 tot 10 %. De verwarming zal u bovendien niet snel in de steek laten en u heeft minder risico's op brand. Wist u trouwens dat u onder bepaalde voorwaarden verplicht bent uw cv-installatie regelmatig te laten onderhouden? Dat betekent zowel het reinigen van het toestel en de schouw als de controle van de verbranding. Een installatie op stookolie moet u jaarlijks laten onderhouden, een installatie op gas om de twee jaar.

 

Dicht kieren en spleten

Langs kieren en spleten verliest u veel warmte. Tegelijk verliest u aan comfort door een onaangename tocht. Kieren en spleten dichten levert al snel een besparing van 10 % op. Vergeet niet de woning voldoende te ventileren met een gecontroleerd ventilatiesysteem dat de luchtkwaliteit op peil houdt zonder te veel energieverlies. Dicht kieren en spleten tussen vaste gebouwdelen bij de overgang tussen muur, vloer en dak, bij de doorvoer van nutsleidingen, bij de doorvoer van schouwen, tussen buitenschrijnwerk en de buitenmuur, tussen binnenschrijnwerk en binnenmuren en tussen verwarmde en niet-verwarmde ruimtes (garage, berging, zolder …).

 

Gebruik hiervoor schuimen, luchtdichtingstapes, luchtdichtingsfolies en kitten. Dicht kieren en spleten tussen bewegende delen van ramen en deuren en van binnendeuren tussen verwarmde en niet-verwarmde ruimtes. Hiervoor gebruikt u tochtstrips van de juiste dikte en tochtborstels onder de deuren.

 

Isoleer leidingen

Door een goede planschikking kunt u de lengte van de warmwaterleidingen beperken. Vermijd warmwater en cv-leidingen in niet verwarmde ruimtes. Daardoor verliest u minder energie in de leidingen, verliest u minder water omdat u minder afgekoeld water moet aftappen voor er warm water uit de kraan stroomt en u wint aan comfort omdat warm water sneller beschikbaar is. De warmwaterleidingen isoleren betekent een extra energiewinst tot 4 euro per lopende meter per jaar. Isoleer je leidingen correct met aangepaste materialen, goed aansluitend en voldoende dik (min. 2 cm, liefst het dubbele van de leidingdiameter). Isoleer ook de leidingen van de centrale verwarming. Leidingen in niet-verwarmde ruimtes isoleert u extra.

 

Gebruik radiatorfolie

Is uw huis niet geïsoleerd, dan kunt u een deel van de warmte die verloren gaat door de muur terugwinnen door radiatorfolie te plaatsen. Die reflecteert de warmte die de radiator uitstraalt naar de muur. Zo reduceert u de warmteverliezen door de muur achter de radiator met 10 %. Andere warmteverliezen kunt u met radiatorfolie niet beperken. De verliezen als gevolg van de geleiding van warmte door de muur kunt u alleen tegengaan door te isoleren. Radiatorfolie plaatst u enkel achter radiatoren die opgesteld staan tegen een niet-geïsoleerde buitenmuur of een binnenmuur die grenst aan een niet verwarmde ruimte (berging, garage …). Kleef de folie achter de radiatoren met dubbelzijdige tape of behanglijm. Doe dit best wanneer de radiatoren niet aan staan, anders droogt de lijm te snel. Uiteindelijk bespaart u ongeveer 10 euro per m² radiatorfolie per jaar. Een veelvoud van de investering.

 

Isoleer de rolluikkasten

Ook langs rolluikkasten verliest u veel warmte. Om ze neer te kunnen laten is er immers een brede spleet tussen de rolluikkast en de buitenlucht nodig. Tussen de rolluikkast en de binnenruimte zit doorgaans maar een dunne laag plaatmateriaal. De warmte baant zich dus een weg naar buiten door die dunne plaat en de brede spleet. De rolluikkasten isoleren kan dat warmteverlies sterk beperken. U bespaart er uiteindelijk 10 tot 30 euro per jaar per rolluikkast mee. Hoe dik u isoleert hangt af van de ruimte tussen de rolluik en de wand van de rolluikkast. Kies halfharde of harde platen en plaats de isolatie aan de bovenkant van de rolluik tot tegen de spouw (of spouwisolatie). Onderaan plaatst u de isolatie tot aan de spleet waarlangs u de rolluik neerlaat. Vul de volledige achterkant van de rolluikkast met isolatie. Laat boven-, achter- en onderkant goed aansluiten en dicht de kieren in de afkasting met tochtstrips met aangepaste dikte. Plaats ook borsteltjes op de uitgangen van het rolluiklint.

 

Plaats gordijnen correct

Heeft u nog enkel glas, dan kunt u met juist opgehangen gordijnen 10 tot 20 % besparen op het warmteverlies langs de ramen. Als u de gordijnen echter verkeerd hangt, dan kunt u tot 10 % meer warmte verliezen dan wanneer u geen gordijnen had gehangen. Plaats gordijnen altijd tot boven het venstertablet. Dat is vooral belangrijk bij ramen waaronder een radiator hangt. De warmte van de radiator gaat rechtstreeks de kamer in en zal moeilijk zijn weg vinden achter het gordijn naar het raam.

 

Heeft u geen venstertablet dat tot voor de radiator uitsteekt, plaats er dan één. U spaart tot 20 % op het warmteverlies langs het raam. Plaats nooit gordijnen voor de radiatoren. Ze sturen de warmte van de radiatoren rechtstreeks naar het raam met extra warmteverlies als gevolg.

 

Verwarm niet meer dan nodig

De temperatuur in huis verlagen kan een flinke besparing opleveren. U hoeft daarvoor niet in te leveren op comfort. Met een programmeerbare kamerthermostaat gaat het helemaal automatisch. Zet de verwarming overdag een graadje lager. Draag een dikkere trui of warmer ondergoed en u bespaart 5 % op de verwarmingskosten. Zet de verwarming ’s nachts op minimumtemperatuur. Verlaag de temperatuur tot 15 à 18 °C, afhankelijk van het verwarmingssysteem en u bespaart tot 9 % op de verwarmingskosten. Zet de verwarming in de kamers die u verlaat (en in de slaapkamers) op minimumtemperatuur. Daarmee wint u ongeveer 8 %. Verlaag de temperatuur ten slotte een half uur voor u gaat slapen. Het duurt toch nog even voor het huis is afgekoeld en het levert u 2 % winst op.

 

Marleen De Roye

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw