Je bent hier » Tijdschrift » Archief » Archief energie » De zoutwaterbatterij lost alle verwachtingen in
De zoutwaterbatterij lost alle verwachtingen in
Vorig jaar kon je in de Koevoet proeven van enkele hoofdstukken uit onze brochure Houtkachels en fijnstof: hoe zit dat?. In dit artikel diepen we een fragment uit onze nieuwe brochure Hout stoken: hoe doe je dat? verder uit. Het sluit naadloos aan bij vroegere artikels: in Koevoetnummers 130, 134, 172 en 173 hadden we het al uitvoerig over de batterijfamilies en off-grid installaties. Het is wellicht wenselijk het artikel over microgrids uit Koevoet 173 bij de hand te houden. Kwestie van het overzicht niet te verliezen.
Energieopslag blijft het zwakke punt van hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon. Hoe overbruggen we de periodes met een lage energieproductie? Alle ogen zijn gericht op de next generation batterijen maar hoe die er uit zullen zien, is nog koffiedik kijken. Nee, Elon Musk en de zijnen zijn niet het eindstation maar slechts een stapsteen in de miljardenveldslag rond opslag van energie. Maar, de noodzaak is de moeder van de uitvinding. De ontwikkelingen van de batterijtechnologie volgen elkaar in versneld tempo op. Tenzij we, tegen alle logica en fatsoen in, verkiezen onze nucleaire oudijzerwinkel nog wat langer open te houden, zal opslag van hernieuwbare energie hèt thema voor de komende jaren worden. De lokroep van de heilige energiegraal houdt wetenschapslui over de hele wereld in zijn greep. We focussen op een onbrandbare, niet-explosieve, veilige, onderhoudsvrije en vooral milieuvriendelijke energieopslag. Moet er nog zout zijn?
De grote batterijenfamilie
De lood(zuur)accu, de oerbatterij die over de hele wereld als startaccu in auto’s wordt gebruikt, was de eerste batterij die toegepast werd als oplaadbare batterij. Ondanks zijn lage energiedichtheid wordt dit type, wegens de lage prijs, ook zeer vaak gebruikt in stationaire applicaties. Lithium-ion (Li-ion) is de sterkst groeiende en ondertussen bekendste batterijtechnologie omwille van de toepassing in laptops, gsm’s en andere consumentenelektronica. Ook in de nieuwe marktsegmenten zoals de off-grid installaties en de elektrische wagens en fietsen is deze accu alom vertegenwoordigd. Beide batterijfamilies hebben niet zo’n goede milieureputatie, zowel bij de ontginning, de productie als de recyclage. Er zijn echter nieuwe milieuvriendelijke batterijen beschikbaar. Eén daarvan is de zoutwaterbatterij.
Een cradle to cradle batterij
De Amerikaanse fabrikant Aquion Energy produceert sinds 2011 batterijen met de ahi-technologie. ahi staat voor Aqueous Hybrid Ion. De kathode bestaat uit mangaanoxide. De anode van de batterij bestaat uit een koolstof titanium fosfaat composiet. Als elektrolyt (de vloeistof) wordt natriumsulfaat in een waterige oplossing gebruikt, vandaar de term zoutwaterbatterij. Zeezout bestaat uit meerdere zouten zoals magnesiumchloride, magnesiumbromide, natriumsulfaat en óók natriumchloride. Keukenzout is overwegend natriumchloride. Puur zeezout bestaat uit maar liefst 84 mineralen en spoorelementen die allemaal in de juiste verhouding, samenstelling en balans staan ten opzichte van elkaar en zo een perfecte synergie vormen, die de oersoep is van het leven.
Aquion Energy stelt de ahi-batterij voor als de eerste ‘eetbare’ batterij. Ze is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Li-ion, van frequent voorkomende materialen gemaakt. In april 2015 haalden ze, als eerste fabrikant van batterijen, het cradle to cradle certificaat (op brons niveau) binnen. Cradle to cradle (C2C of van-wieg-tot-wieg) is een ontwerpfilosofie waarbij wordt uitgegaan van het principe dat elke grondstof en elk materiaal volledig hergebruikt wordt zonder verlies aan waarde. De zoutwaterbatterij werd beoordeeld op verschillende criteria waaronder: gezonde materialen, hergebruik van materiaal en een toxicologische analyse van alle toegepaste materialen in het eindproduct. Bij de evaluatie van het productieproces wordt gekeken naar de toepassing van hernieuwbare energie, watergebruik en sociale verantwoordelijkheid.
Meer lezen?
Vraag een gratis digitaal proefnummer aan.