Je bent hier » Projecten » Renovatiemasterplannen voor appartementencomplexen veka

Renovatiemasterplannen voor appartementencomplexen (VEKA)

Om tegen 2050 alle appartementen energiezuinig te renoveren tot de langetermijndoelstelling 2050 (= EPC-label A) moeten er jaarlijks gemiddeld 4.400 appartementsgebouwen worden gerenoveerd. De situatie van mede-eigendom, het onderscheid tussen privatieve en gemeenschappelijke delen, de gebouwgrootte en techniciteit vergen voor de renovatie van appartementen een heel andere aanpak dan die voor eengezinswoningen. De Vlaamse overheid voorziet sinds kort een ondersteuning tot 12.000 euro voor de opmaak van een renovatiemasterplan voor appartementsgebouwen vanaf 15 eenheden. 

 

Wat is een renovatiemasterplan?

 

Vaak weten eigenaars van appartementen helemaal niet hoe ze de renovatie van een appartementsgebouw moeten aanpakken. Ook de Vereniging van mede-eigenaars (VME) en de syndicus beschikken vaak over onvoldoende kennis. Daarom voorziet de Vlaamse overheid financiële steun voor de opmaak van een renovatiemasterplan.

 

Zo’n renovatiemasterplan bestaat uit 2 grote delen, namelijk een meerjarenonderhoudsplan gebaseerd op een conditiestaatmeting en een duurzaam renovatiescenario richting doelstelling 2050. Dat gaat zowel over de renovatie van de gevels, het dak, maar ook hoe er een duurzaam verwarmingssysteem kan worden geplaatst in het gebouw. Ook in appartementsgebouwen zal de komende decennia de transitie gebeuren naar warmtepompen of een lokaal warmtenet. Ook het opladen van elektrische voertuigen in appartementsgebouwen zal binnenkort in vele appartementsgebouwen een concrete vraag worden. Dit renovatiemasterplan is vooral een technisch adviesdocument.

 

Voor wie?

 

Appartementsgebouwen met meer dan 15 eenheden komen in aanmerking voor de financiële tussenkomst voor het opmaken van een renovatiemasterplan.

 

Wat doet Dialoog vzw?

 

Dialoog werd samen met Dubo Limburg en Bureau Notermans geselecteerd als een van de uitvoerders van deze masterplannen en dit voor alle aanvragen ten oosten van de as Antwerpen-Brussel. Als je dus een aanvraag indient bij VEKA zal Dialoog als een van de aanbieders een offerte opmaken en misschien wel de opdracht uitvoeren voor jouw VME.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw