Je bent hier » Nieuws » Praktische gids voor mede-eigenaars

Praktische gids voor mede-eigenaars

Terug

Een eigen woning, de droom van vele Belgen. Vaak wordt die droom waargemaakt door een appartement of een studio te kopen. Je wordt dan niet alleen eigenaar van je eigen woning, maar ook mede-eigenaar van het gebouw waarin die woning zich bevindt. En als je dan bij de inrichting ervan werken wil doen, zijn er mede-eigenaars om rekening mee te houden. Die mede-eigenaars zijn de andere bewoners, of de eigenaars van de andere woningen in het gebouw. En misschien zijn er ook kantoren of winkels in het gebouw? Bij aankoop van een appartement koop je dus niet alleen een eigen woning, je wordt ook lid van een gemeenschap.

 

Het leven in een mede-eigendom is niet altijd eenvoudig. Het gezamenlijk beheer van een gebouw, met mensen die je niet zelf koos, kan een moeizame reis zijn. De kosten zijn niet altijd te voorspellen en de noodzaak van werken is niet altijd zo gemakkelijk te beoordelen. Reglementeringen die aanpassingen vragen aan het gebouw, bemoeilij­ken de situatie. Daarbij komen nog de vragen over energie­besparing en duurzaamheid.

 

Om problemen te vermijden, is een minimum aan betrokkenheid bij en verantwoordelijk­heidsgevoel voor het geheel nodig. Het is daarbij handig om op de hoogte te zijn van bepaalde regels en nuttige tips. Als mede-eigenaar moet je je altijd bewust zijn van het collec­tieve aspect van een mede-eigendom. De brochure van de Koning Boudewijnstichting doorne­men voor je een aankoop doet, kan daarbij helpen.

 

Naar de brochure

 

Je kunt ook een gratis papieren versie bestellen

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw