Je bent hier » Nieuws » Nieuwe nettarieven voor elektriciteit vanaf 2022

Nieuwe nettarieven voor elektriciteit vanaf 2022

Terug

De distributienettarieven, het deel van je elektriciteitsfactuur dat je leverancier doorstort aan je netbeheerder, is momenteel gebaseerd op je verbruik in kWh. Een deel van die distributienettarieven, de netkosten, krijg je vanaf 2022 grotendeels aangerekend op basis van je capaciteit in plaats van je verbruik. Voor een gemiddeld gezin maken de netkosten nu 21% uit van de elektriciteitsfactuur.

 

Wat is het capaciteitstarief?

Je betaalt netkosten op basis van een ‘gemiddelde maandpiek’. Per maand registreert de digitale meter het hoogste gemiddelde vermogen (in kW) per kwartier dat je afneemt. De gemiddelde maandpiek is het gemiddelde van die twaalf maandelijkse pieken. Ligt je gemiddelde maandpiek lager dan 2,5 kW, dan betaal  je toch capaciteitstarief voor 2,5 kW.

 

Uitzonderingen?

Omdat alleen de digitale meter de maandpieken kan registreren betaal je geen capaciteitstarief tot je een digitale meter krijgt. In afwachting betaal je een vast bedrag.

 

Voor eigenaars van zonnepanelen, in dienst genomen voor begin 2021 en minder dan 15 jaar geleden, geldt dat zij recht hebben op het prosumententarief en een tarief op hun eventuele netto-afname. Zij kunnen ook kiezen voor een tarief op basis van hun werkelijke afname. Deze regeling wordt aangevochten, de uitspraak is verwacht in de loop van 2021. Daarna komt pas zekerheid voor deze prosumenten.

 

Andere prosumenten betalen het capaciteitstarief en een tarief toegepast op hun werkelijke afname. Het capaciteitstarief is een afnametarief op basis van je piek in afname, niet op basis van wat je op het net injecteert.

 

Wat geldt voor iedereen?

Hoewel je elektriciteitsleverancier je na 2022 nog altijd piek/dal tarief kan aanbieden, zullen de netkosten binnen beide tarieven voor iedereen gelijk zijn. Ook de geleidelijke afbouw van het uitsluitend nachttarief tussen 2021 en 2024 geldt zowel voor netgebruikers met een digitale als een klassieke meter.

 

Hoeveel gaat mij dit kosten?

Precies kan je dit nog niet berekenen. Algemeen kan je wel stellen dat het voordeliger zal zijn voor grotere continue verbruikers, met weinig pieken in het verbruik. Zeer kleine verbruikers, bijv. eigenaars van een weinig bezette vakantiewoning zullen meer betalen. Voor een gemiddelde verbruiker verandert er weinig.

 

Hoe kan je de kosten beperken?

Beperk het gelijktijdig aanzetten van grote verbruikers die langer dan een kwartier continu werken,  zoals verwarmen en sanitair warm water. Dit geldt voor de warmtepomp met afzonderlijke warmtepompboiler. Met een elektrische boiler wordt dit moeilijk omdat hij lange periodes moet draaien om je water warm te krijgen.

 

Modulerende warmtepompen die hun vermogen kunnen aanpassen aan de behoeftes zullen vooral in het tussenseizoen beter scoren dat toestellen met een vast (hoog) vermogen.

 

Extra aandacht gaat naar het laden van een elektrische auto. Beter traag laden aan een laag vermogen dan snel aan een hoog vermogen. Heb je zonnepanelen, laad dan wanneer de zon schijnt. Vermijd ook gelijktijdigheid met warmtepomp en boiler.

Wanneer we de instrumenten hebben om dit door te rekenen willen we ook bijv. het verschil tussen bodem-water en lucht-waterwarmtepompen bekijken.

 

Waarom een capaciteitstarief?

Het waarom van het capaciteitstarief en het antwoord op de meeste vragen vind je op de website van de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw