Je bent hier » Duurzaam bouwadvies

Duurzaam bouwadvies

In volgende gemeenten is het eerste advies gratis. LET OP! Het advies is enkel gratis voor woningen die in deze gemeenten gebouwd of verbouwd worden.

Aarschot, Beersel, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Galmaarden, Glabbeek, Gooik, Grimbergen, Halle, Huldenberg, Kortenaken, Kortenberg, Leuven, Liedekerke, Linter, Lubbeek, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Tervuren, Tielt-Winge, Tremelo en Zaventem.

 

In Hoegaarden enkel voor renovaties.

 

In Kraainem kost een eerste advies ter plaatse 25 euro en is een advies op basis van plannen gratis.

 

Je gaat bouwen, verbouwen of renoveren? Dan wil je natuurlijk graag een duurzame woning met veel comfort maar toch een lage energierekening.

 

Een afspraak maken?

Je kunt je afspraak online boeken, een afspraak maken via steunpuntdubo@vlaamsbrabant.be of telefonisch reserveren op het nummer 016 23 26 49.

 

Een afspraak maken

 

Deskundig advies voor duurzaam wooncomfort voor bouwers en verbouwers

Het lijkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. Zowel bij nieuwbouw als bij verbouwingen kunnen bepaalde maatregelen het wooncomfort verbeteren en tegelijk het energie- en waterverbruik beperken. Dat vraagt een doordacht ontwerp en een correct uitgevoerde isolatie, ventilatie, verwarming en warmwatervoorziening. Hoe begin je eraan? En waar vind je een oplossing voor je specifieke situatie?

 

Het provinciaal steunpunt Duurzaam Bouwen kan je hierbij helpen. Je kunt een cursus of enkele infosessies volgen, maar daarnaast is er ook het Duurzaam Bouwadvies. Een cursus geeft je immers niet steeds een pasklare oplossing voor jouw concreet probleem. Het bouwadvies daarentegen gaat in op je vraag in jouw situatie.

 

Wat houdt het Duurzaam Bouwadvies in?

Een basisadvies voor jouw woning behandelt volgende punten en/of gaat dieper in op één specifiek punt:

  • een evaluatie van het ontwerp naar indeling, oriëntatie, compactheid, zomercomfort …
  • advies omtrent correct isoleren en het vermijden van koudebruggen
  • ventilatieadvies
  • hulp bij de keuze van een verwarmingssysteem
  • concreet advies inzake waterbesparing, gebruik van regenwater en benutten van de zon voor warm water
  • advies omtrent duurzame materialen.

 

Wat houdt het Duurzaam Bouwadvies niet in?

Het gaat niet om een architectenovereenkomst. Wij nemen dus nooit de taak van de architect over. We komen ook niet tussen in geschillen of als expert en doen geen opvolging met betrekking tot de uitvoeringsfase. We voeren geen berekeningen uit en zijn geen EPB-verslaggever.

 

Praktisch

Je bouwt een nieuwe woning of je gaat grondig verbouwen

Vanaf het ogenblik dat er een eerste ontwerp op tafel ligt, kun je een advies aanvragen. Je maakt een afspraak en komt vervolgens langs met de plannen en eventueel andere beschikbare documenten (bv. lastenboek). De plannen worden besproken en mondeling toegelicht. Je architect is natuurlijk ook welkom.

Je verbouwt een bestaande woning

Nog meer dan bij een nieuwbouw is elke verbouwing uniek. Het kan gaan om een grondige verbouwing of om plaatselijke ingrepen, die zonder architect of vergunning uitgevoerd mogen worden. Dit betekent dat er niet altijd plannen van de bestaande toestand voorhanden zijn, noch dat er steeds uitvoeringsplannen worden opgemaakt. Kortom, in de meeste gevallen is bij een verbouwing een plaatsbezoek noodzakelijk. Tijdens het plaatsbezoek bekijkt de adviseur de bestaande toestand van het gebouw. Vervolgens worden je ideeën en plannen besproken en mondeling toegelicht.

 

Prijs

Dankzij de provincie Vlaams-Brabant betaal je slechts 25 euro voor een eerste basisadvies op plan (nieuwbouw of verbouwing) van 3 uur. Voor een eerste advies op de werf betaal je 50 euro.

 

Een afspraak maken

 


Duurzaam Bouwadvies in de andere provincies

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw