Je bent hier » Cursussen » Een cursus organiseren » Infosessies van twee uur

Infosessies van twee uur

Mensen zitten nog vaak met vragen rond duurzaam bouwen. Om hen wegwijs te maken, goten we onze jarenlange ervaring en kennis in korte infosessies (2 uur) en een uitgebreide tweedaagse BouwTeamcursus.

 

Onze korte sessies

 

Programma: infosessies van twee uur, overdag of ’s avonds
Prijs: 325 euro (excl. verplaatsingsvergoeding).

 

Dialoog verzorgt de inhoud van de sessie en gebruikt aangepast demomateriaal. De organisator staat in voor de locatie en promotie.

 

Wilt u iets organiseren rond een aspect van duurzaam bouwen dat niet in onze sessies aan bod komt of een samenaankoop, dan kunt u ons vrijblijvend contacteren.

 

Wat met regenwater: een waterput of een groendak?

In deze sessie leer je of je best een waterput of een groendak installeert. We gaan ook dieper in op de installatie zelf. Verder komen infiltratie en afvalwater aan bod.

 

Wat is er allemaal nodig voor een hemelwaterinstallatie, waarvoor is regenwater geschikt, wat zegt de regelgeving?

Wat kost water en hoe kun je de factuur verlagen?

Hoe is een groendak opgebouwd, wat zijn voor- en nadelen en waar pas je het toe?

Wat doe je met het hemelwater dat je niet gebruikt en waar gaat je afvalwater naartoe?

Hoe hellende en platte daken isoleren?

Warme lucht stijgt. Een woning verliest dan ook veel warmte via het dak. Daarom is zowel bij nieuwbouw als bij bestaande woningen een goede dakisolatie een absolute must. Maar een dik isolatiepakket alleen is niet genoeg, een correcte plaatsing is even belangrijk. U maakt in deze sessie kennis met de principes van correct isoleren. Daarna leert u deze principes toepassen bij zoldervloer- of dakisolatie van hellende daken en bij platte daken.

 

Gevelrenovatie

Gelijktijdig of achtereenvolgens nieuw schrijnwerk met hoogrendementsglas plaatsen en de bestaande buitenmuren na-isoleren is een interessante denkpiste, waarbij een doordachte aanpak echter nood-
zakelijk is.

 

In deze sessie leert u waar u moet op letten bij de vervanging van uw ramen en welke mogelijkheden u hebt om bestaande spouwmuren of volle muren te isoleren: buitenisolatie, binnenisolatie en navulling van de spouw. Speciale aandacht gaat naar de wind-, lucht- en koudebrugvrije aansluitingen van de nieuwe ramen op de muurisolatie. Ook ventilatie (een vereiste voor de renovatiepremie), passieve zonnewinsten en oververhitting komen aan bod.

 

Energiezuinig ventileren

Voor een gezond binnenklimaat, voor de bewoners en de constructie, is ventileren een noodzaak.
In deze infosessie kom je te weten wat de meerwaarde is van een gecontroleerd ventilatiesysteem. Regelgeving, werking, eigenschappen en aandachtspunten bij verschillende types (systeem A,C en D) komen aan bod.

De nadruk ligt op een goede luchtkwaliteit met zo weinig mogelijk energieverbruik en hoog comfort. Voorbeelden van hoe je de verschillende systemen in een bestaande of nieuwe woning kan integreren geven je inspiratie voor je eigen installatie. Je leert de afweging te maken tussen de verschillende systemen. Je krijgt ook antwoord op vragen zoals: Wat doe je met je dampkap, hoe ventileer je de kelder of zolder?

 

Wat doe ik als mijn oude verwarmingsketel aan vervanging toe is?

Waar houdt u rekening mee als u een verwarmingsketel vervangt? Deze sessie geeft meer inzicht in de werking van een verwarmingsinstallatie en haar onderdelen. U krijgt een overzicht van warmtepompen en ketels op verschillende energiebronnen en onder welke voorwaarden u ze efficiënt toepast. Verder bekijken we een optimale regeling van het volledige systeem en de koppeling met sanitair warm water.

 

Warmtepompen voor woningverwarming

Steeds meer gezinnen zoeken alternatieven voor fossiele brandstoffen. Een warmtepomp is zo’n alternatief, maar wat zijn de consequenties van de keuze voor een warmtepomp? Hoe werkt een warmtepomp en kan een warmtepomp élk gebouw verwarmen? De mogelijke warmtebronnen en warmteafgiftesystemen, het energieverbruik en de randvoorwaarden komen allemaal aan bod. Ook vragen als “wat met sanitair warm water?”, “kan een warmtepomp koelen en verbruikt ze hiervoor energie?” en “is een warmtepomp duurder dan een klassieke cv-installatie?”, worden beantwoord.

 

Fotovoltaïsche zonne-installatie (PV): zin en onzin

Hoewel de periode van subsidiëring voorbij is, blijft een fotovoltaïsche zonne-installatie een ecologisch en economisch interessante investering. In deze infosessie leert u meer over de onderdelen en werking van een pv-installatie. U krijgt antwoord op vragen als: wat brengt een installatie op en welke factoren hebben invloed op de opbrengst? Hoe groot moet de installatie zijn en hoe integreert u ze in uw dak? Hoe herkent u een kwalitatieve installatie? Kunt u batterijen koppelen aan uw installatie? Wat zegt de regelgeving over pv-installaties?

 

Meer info

016 23 26 49
info@dialoog.be

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw