Je bent hier » Bouwadvies » Vaak gestelde vragen » Vragen over verwarming en sanitair warm water kan een warmtepomp efficient werken in mijn woning

Vragen over verwarming en sanitair warm water - Kan een warmtepomp efficiënt werken in mijn woning?

Terug

Een warmtepomp werkt efficiënter naarmate ze aan een lagere aanvoertemperatuur kan werken. We noemen een warmtepomp efficiënt als ze lager is dan 40°C. Maar ook met iets hogere temperaturen is een warmtepomp mogelijk en zinvol. De belangrijke vraag die dan volgt is: krijg je je woning in de winter wel voldoende warm met deze temperaturen? Dit hangt vooral af van hoe goed je woning is geïsoleerd en hoe je ze verwarmt.

 

Laat de isolatie van de vloer, het dak, de ramen en muren, en de luchtdichtheid van je woning controleren. Minstens twee hiervan moeten zeer hoog scoren (minstens de wettelijke eisen van een nieuwbouw), minstens één moet een gemiddelde score halen (met U-waardes ≤ het dubbel van de eis voor nieuwbouw). Pas dan kan je een warmtepomp overwegen. Bijvoorbeeld: je dak werd geïsoleerd met 10 cm pur of 14 cm minerale wol, je ramen hebben hoogrendementsglas en er zit 7 cm isolatie in de spouwmuren. Is dit nog niet het geval, dan zal je eerst bijkomend moeten isoleren. Voor de zekerheid kan je ook nog de warmteverliezen laten berekenen. Daaruit moet blijken of je woning echt geschikt is voor een efficiënt werkende warmtepomp.

 

Vervolgens kan je bekijken hoe je de woning verwarmt. Bij centrale verwarming is een warmtepomp alleen efficiënt als je ze koppelt aan een afgiftesysteem op zeer lage temperatuur zoals vloerverwarming, wandverwarming, plafondverwarming, ventiloconvectoren (of ventiloradiatoren). Met deze systemen kan je een woning voldoende warm krijgen met een watertemperatuur van 40°C. Met gewone radiatoren of gewone convectoren lukt dit niet.

 

Heb je nog radiatoren, dan kan je, in afwachting van een renovatie op middellange of langere termijn, eventueel toch al overschakelen naar een warmtepomp op voorwaarde dat je in de winter kan verwarmen met een watertemperatuur van 55 °C of lager. Met oude convectoren zal dit hoe dan ook niet lukken. Hou er wel rekening mee dat je verbruik een stuk hoger ligt dan wanneer je zou verwarmen met bv. vloerverwarming of ventiloconvectoren, maar ecologisch gezien scoor je beter dan met gas. Of je ook op je energierekening spaart kan je inschatten met onze vaak gestelde vraag 'Geeft een warmtepomp een besparing op de energierekening?'

 

Heb je een condenserende ketel, dan kan je testen of je op een lage temperatuur kan verwarmen. Dit soort ketel kan je namelijk op een lagere temperatuur instellen tijdens de koudste week van de winter (bij een niet-condenserende ketel kan dit voor schade zorgen). Test bijvoorbeeld eens of het lukt met 50 of zelfs 40°C. Is het nog warm genoeg, dan kan je overschakelen naar een warmtepomp. Is het in sommige ruimtes niet warm genoeg, dan kan je met je installateur onderzoeken of je met kleine aanpassingen ook die ruimtes op temperatuur krijgt.

 

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw