Je bent hier » Bouwadvies » Vaak gestelde vragen » Vragen over verwarming en sanitair warm water is dit het begin van het einde van stookolieketels

Vragen over verwarming en sanitair warm water - Is dit het begin van het einde van stookolieketels?

Terug

De dagen van de stookolieketels lijken geteld, zeker als je de plannen van Vlaanderen, België, en bij uitbreiding Europa, erop na leest: Het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2030 en het Vlaams regeerakkoord bepalen inderdaad dat op termijn er een verbod komt op het plaatsen van een stookolieketel bij nieuwbouw of bij een ingrijpende energetische renovatie, en ook op het vervangen van bestaande stookolieketels als er in de straat een aardgasleiding loopt. Er is nu een voorstel van decreet ingediend om dit in de praktijk om te zetten vanaf 1 januari 2022. Als stok achter de deur krijg je een boete van 3000 euro als je daarna nog een stookolieketel plaatst.  Volgens het Federale Energiepact kunnen mazoutgebruikers hun bestaande ketels vervangen tot en met 2035 (ook door een nieuwe mazoutketel), vanaf dan zou er een verkoopverbod komen.

 

Ook de dagen van (aard)gasketels zijn geteld, zij het iets minder snel. Een eerste grote maatregel gaat nu al in: in nieuwe grote wijken, appartementsgebouwen en groepswoningbouwprojecten (>25 gebouweenheden of >1ha) zullen er geen aardgasaansluitingen meer voorzien worden.

 

Weet wel dat de milieu-impact van een switch van stookolie naar gas heel beperkt is. Het loont veel meer de moeite om een oudere ketel (>15 jaar oud, niet-condenserend) te vervangen door een nieuwe condenserende ketel, dan om perse van energiebron te veranderen. Het is ook duidelijk dat beide fossiele brandstoffen niet meer zullen passen in de toekomstige (vooropgestelde) koolstofarme samenleving, maar enkel gezien kunnen worden als tijdelijke oplossing in deze transitie naar goed geïsoleerde woningen die verwarmd worden met hernieuwbare energiebronnen.

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw