Je bent hier » Bouwadvies » Vaak gestelde vragen » Vragen over hernieuwbare energie nieuwe nettarieven voor elektriciteit vanaf 2022

Vragen over hernieuwbare energie - Nieuwe nettarieven voor elektriciteit vanaf 2022

Terug

De distributienettarieven, het deel van je elektriciteitsfactuur dat je leverancier doorstort aan je netbeheerder, is momenteel gebaseerd op je verbruik in kWh. Een deel van die distributienettarieven, de netkosten, krijg je vanaf 2022 grotendeels aangerekend op basis van je capaciteit in plaats van je verbruik. Voor een gemiddeld gezin maken de netkosten nu 21% uit van de elektriciteitsfactuur.

 

Wat is het capaciteitstarief?

Je betaalt netkosten op basis van een ‘gemiddelde maandpiek’. Per maand registreert de digitale meter het hoogste gemiddelde vermogen (in kW) per kwartier dat je afneemt. De gemiddelde maandpiek is het gemiddelde van die twaalf maandelijkse pieken. Ligt je gemiddelde maandpiek lager dan 2,5 kW, dan betaal  je toch capaciteitstarief voor 2,5 kW.

 

Uitzonderingen?

Omdat alleen de digitale meter de maandpieken kan registreren betaal je geen capaciteitstarief tot je een digitale meter krijgt. In afwachting betaal je een vast bedrag.

 

Voor eigenaars van zonnepanelen die nog een analoge meter hebben, geldt dat zij recht hebben op het prosumententarief en een tarief op hun eventuele netto-afname (het verschil tussen de elektriciteit die je per jaar van het net haalt en op het net plaatst).

 

Andere ‘prosumenten’ (andere eigenaars van zonnepanelen) betalen het capaciteitstarief en een tarief toegepast op hun werkelijke afname (hoeveel elektriciteit je per jaar van het net haalt, onafhankelijk van wat je er op plaatst). Het capaciteitstarief is een afnametarief op basis van je piek in afname, niet op basis van wat je op het net injecteert. Door zo veel mogelijk gelijktijdig te produceren en gebruiken daalt je werkelijke afname en kan je de pieken in verbruik afvlakken waardoor je ook minder capaciteitstarief betaalt.

 

Wat geldt voor iedereen?

Hoewel je elektriciteitsleverancier je na 2022 nog altijd piek/dal tarief kan aanbieden, zullen de netkosten binnen beide tarieven voor iedereen gelijk zijn. Ook de geleidelijke afbouw van het uitsluitend nachttarief tussen 2021 en 2024 geldt zowel voor netgebruikers met een digitale als een klassieke meter.

 

Hoeveel gaat mij dit kosten?

Precies kan je dit nog niet berekenen. Algemeen kan je wel stelen dat het voordeliger zal zijn voor grotere continue verbruikers, met weinig pieken in het verbruik. Zeer kleine verbruikers, bijv. eigenaars van een weinig bezette vakantiewoning zullen meer betalen. Voor een gemiddelde verbruiker verandert er weinig. Voorbeelden vind je in deze presentatie, vanaf slide 71.

 

Hoe kun je de kosten beperken?

Beperk het gelijktijdig aanzetten van grote verbruikers die langer dan een kwartier continu werken, zoals verwarmen en sanitair warm water. Dit geldt voor de warmtepomp met afzonderlijke warmtepompboiler. Met een elektrische boiler wordt dit moeilijk omdat hij lange periodes moet draaien om je water warm te krijgen.

 

Modulerende warmtepompen die hun vermogen kunnen aanpassen aan de behoeftes, zullen vooral in het tussenseizoen beter scoren dat toestellen met een vast (hoog) vermogen.

 

Extra aandacht gaat naar het laden van een elektrische auto. Beter traag laden aan een laag vermogen dan snel aan een hoog vermogen. Heb je zonnepanelen, laad dan wanneer de zon schijnt. Vermijd ook gelijktijdigheid met warmtepomp en boiler.

 

Wanneer we de instrumenten hebben om dit door te rekenen, willen we ook bijvoorbeeld het verschil tussen bodem-water en lucht-waterwarmtepompen bekijken.

 

Verder zijn huishoudelijke toestellen die gedurende een kwartier op hoog vermogen werken ook belangrijke aandachtspunten. Het gaat dan meestal om toestellen die iets opwarmen, zoals elektrische ovens en kookplaten, strijkijzers, droogkasten en wasmachines. Hier vind je enkele voorbeelden.

 

Waarom een capaciteitstarief?

Het waarom van het capaciteitstarief en het antwoord op de meeste vragen vind je op de website van de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt.

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw