Je bent hier » Bouwadvies » Particulieren » Vaak gestelde vragen » Vragen over isoleren heeft het zin om te kiezen voor driedubbel glas als mijn muren niet geisoleerd zijn

Vragen over isoleren - Heeft het zin om te kiezen voor driedubbel glas als mijn muren niet geïsoleerd zijn?

Terug

Het voordeel van thermische isolatie is dat elke vierkante meter die je isoleert zorgt voor minder warmteverliezen.

 

De redenering ‘het heeft geen zin om driedubbele beglazing te plaatsen in mijn woning, want de rest is niet goed geïsoleerd’ houdt dan ook geen steek. Het glas zal niet minder goed isoleren omdat de naastliggende muren nog veel warmte verliezen. Daarenboven maak je dan wellicht de volgende keer opnieuw een gelijkaardige redenering: ‘het heeft geen zin mijn muren goed te isoleren, want ik heb niet gekozen voor heel goed isolerend glas’ … En zo geraken we natuurlijk nergens.

 

Ook het argument dat driedubbele beglazing het risico op condensatie en schimmelvorming verhoogt op andere koude plaatsen klopt maar deels. Condensatie wordt veroorzaakt door te veel vocht in de woning. Dit vocht condenseert op de koudste oppervlakken, in veel woningen is dit de (enkele of gewone dubbele) beglazing. Als je dat glas vervangt door beter isolerend glas, dan zal het vocht inderdaad gaan condenseren op een andere plaats als het glas niet langer het koudste oppervlak is. Maar dat is niet enkel het geval bij driedubbel glas, maar ook bij hoogrendementsglas (dubbele beglazing met een gasvulling en isolerende coating). Problemen met condensatie en schimmelvorming vermijd je door correct te ventileren.

 

Weet dat

  • je bestaande woningen even goed of zelfs beter kunt isoleren dan nieuwbouwwoningen, ook al gebeurt het gefaseerd,
  • je maar één keer isoleert, dus als je iets doet (of het nu je schrijnwerk vervangen is, of isolatie plaatsen), doe het dan meteen goed,
  • zelfs driedubbele beglazing nog altijd een pak slechter isoleert dan een goed geïsoleerde muur,
  • de isolatiewaarde van je glas een grote invloed heeft op zowel je winter- als zomercomfort.

 

Het heeft dus altijd zin om te kiezen voor driedubbele beglazing (glas met een Ug-waarde van minder dan 0,8 W/m²K), zowel in een nieuwbouw als in een renovatie, zelfs als de muren nog niet geïsoleerd zijn.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw