Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over verwarming en sanitair warm water welke tools kun je gebruiken om het warmteverlies van je woning te berekenen of in te schatten

Vragen over verwarming en sanitair warm water - Welke tools kun je gebruiken om het warmteverlies van je woning te berekenen of in te schatten?

Terug

Een gedetailleerde berekening is essentieel voor het bepalen van het warmteverlies en de warmtebehoefte van je woning. Installateurs zullen de berekening zelden uitvoeren. Doe je EPB-plichtige werken (bij nieuwbouw of grondige renovatie), dan kun je de EPB-verslaggever vragen de berekening te maken. Je kunt ook bij een studiebureau terecht. De berekening vraagt wel wat werk, maar je verdient de kostprijs terug op de installatiekost en de efficiëntie van de cv-installatie.

 

Wie er zich zelf aan wilt wagen, vindt een volledige cursus en rekenbladen op de site van Constructiv, die opleidingen in de bouw verzorgt. Het WTCB ontwikkelde een gebruiksvriendelijke tool voor de berekening.

 

Een vereenvoudigde berekening, waarvan het resultaat in de praktijk zeer weinig zal afwijken van de gedetailleerde berekening vind je op de commerciële site bouw-energie. Hier vind je trouwens ook nog andere gratis software.

 

Vuistregels kan je gebruiken als voorafberekening voor het inschatten van het nodige vermogen of ter controle van het aangeboden vermogen in offertes. Rekenmodellen vind je op de commerciële sites bouw-energie en (Franstalig) energieplus-lesite.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw