Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over verwarming en sanitair warm water kan een virus zich via de verwarming verspreiden in een gebouw

Vragen over verwarming en sanitair warm water - Kan een virus zich via de verwarming verspreiden in een gebouw?

Terug

Een belangrijk deel van de overdracht van virussen van mens naar mens gebeurt via aerosolen, hele kleine druppeltjes water die ver gedragen kunnen worden op de luchtstromen. In een eerdere FAQ (‘Kan ventilatie de overdracht van virussen beperken’) kwam daarom het belang van zoveel mogelijk verse buitenlucht aan bod.

 

Maar hoe zit het met woningen die verwarmd worden met luchtverwarming? In hun richtlijnendocument van 3/08/20 doet het REHVA (Europese HVAC-federatie) een aantal aanbevelingen over het gebruik van verwarming in tijden van COVID-19. In eerste instantie wordt nog eens het belang van ventilatie en alle tips uit de eerdere FAQ benadrukt, als eerste technische handeling om de druk van de ziektekiemen te verlagen, zelfs al betekent dit een hoger verbruik van energie voor verwarming.

 

Bij verwarmingssystemen op basis van lucht wordt aangeraden om recirculatie zoveel mogelijk te beperken en in de plaats verse lucht toe te voegen. Bij systemen waarin dit niet helemaal te vermijden is, kunnen er oplossingen gezocht worden om de herbruikte lucht eventueel te filteren met HEPA-filters of d.m.v. uv-bestraling, of minimaal de bestaande filter te vervangen door een F8 filter (ePM1 80%).

 

Het extra schoonmaken van de luchtkanalen, het extra vervangen van buitenfilters of het veranderen van temperatuur en luchtvochtigheid hebben geen of heel weinig effect op de verspreiding van het COVID-19 virus binnenshuis.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw