Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over verwarming en sanitair warm water hoe je verwarming waterzijdig inregelen voor meer comfort en een lager energieverbruik

Vragen over verwarming en sanitair warm water - Hoe je verwarming waterzijdig inregelen voor meer comfort en een lager energieverbruik?

Terug

Zijn er kamers die je moeilijk warm krijgt of stap je over van een ketel naar een warmtepomp? Laat je installateur dan zeker nakijken of waterzijdig inregelen aan de orde is.

 

Door waterzijdig inregelen, zorg je ervoor dat elke radiator of kring van de vloerverwarming genoeg watertoevoer krijgt. Elke kamer is lekker warm en je kunt de watertemperatuur in het circuit beperken waardoor een condensatieketel, maar vooral een warmtepomp, een stuk efficiënter kan werken.

 

Voor waterzijdig inregelen
Voor waterzijdig in regelen (Bron: savvycons.com)

 

Na wtarezijdig inregelen
Na waterzijdig in regelen (Bron: savvycons.com)

 

Je kunt dit doen door de voetventielen van de radiator of radiatorafsluiters in thermostatische kranen bijvoorbeeld verder open of toe te draaien. Draai je één ventiel verder dicht, dan krijgen de andere radiatoren op de kring meer water. Om tot een correct evenwicht te komen, moet de installateur door trial and error soms een paar keer langskomen. Niet optimaal dus.

 

Met een dynamisch systeem stel je het aantal liter per minuut in dat per radiator (of kring van de vloerverwarming) moet stromen. Hiervoor plaats je op elke radiator een dynamische thermostatische radiatorafsluiter. Aanpassingen aan de instelling op de ene radiator hebben geen invloed op hoeveel water de andere radiatoren krijgen. Hiermee is waterzijding inregelen een stuk eenvoudiger, al heb je nog altijd een geschoold installateur nodig voor de uitvoering.

 

De nodige waterinhoud en snelheid waarmee het water in je systeem circuleert, is afhankelijk van je ketel of warmtepomp en dat mag je door waterzijdig inregelen niet in het gedrang brengen. Waterzijdig inregelen vraagt daarom vaak ook een aanpassing van de werking van de circulatiepomp.

 

Meer over verwarmen:

 

Meer vaak gestelde vragen?

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw