Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over ventileren ik ga mijn ramen vervangen en mijn installateur raadt mij af om ventilatieroosters te plaatsen wat is jullie advies

Vragen over ventileren - Ik ga mijn ramen vervangen en mijn installateur raadt mij af om ventilatieroosters te plaatsen. Wat is jullie advies?

Terug

Als je je ramen vervangt door beter isolerende ramen, zal je minder warmteverliezen hebben. Zo weinig mogelijk energie gebruiken is echter niet het enige wat telt. Gezonde binnenlucht is minstens even belangrijk.

 

Eén van de manieren om verse lucht binnen te brengen in een woning is via ventilatieroosters bovenaan de ramen van de zogenaamde ‘droge ruimtes’ van een woning (leef- en eetkamer, slaapkamers, bureau, speelkamer …).

 

Is je woning uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem D, of ben je van plan om dit te doen, dan hoef je inderdaad geen raamroosters te plaatsen. Is dit niet het geval, dan is het plaatsen van ventilatieroosters vaak de enige én een gemakkelijke manier om verse lucht binnen te brengen in je woning. Je ramen vervang je immers maar één keer voor een lange periode.

 

Idealiter zorg je dan ook voor een mechanische afvoer van lucht uit de vochtige ruimtes (badkamer, keuken, WC, wasplaats …), om vervuilde en vochtige lucht uit de woning te verwijderen. We spreken dan van een ventilatiesysteem C (combinatie van natuurlijke luchttoevoer via raamroosters en mechanische afvoer).

 

Ons advies is altijd om een woning zo goed mogelijk te ventileren en dus ook uit te rusten met een volwaardig ventilatiesysteem. Of dit nu een ventilatiesysteem C is, met raamroosters, of een volledig mechanisch ventilatiesysteem D, zonder raamroosters, is je eigen keuze.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw