Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over materialen hoe veilig is een woning met een asbestveilig attest

Vragen over materialen - Hoe veilig is een woning met een asbest-veilig attest?

Terug

Sinds november 2022 is een asbestattest verplicht bij de overdracht van een gebouw dat voor 2001 werd gebouwd. Enkel bij erfenissen en onteigeningen is het nog niet verplicht. In 2032 zal elk gebouw over zo'n attest moeten beschikken. Maar wat houdt het eigenlijk in? Met andere woorden: hoe veilig is je woning echt als ze volgens het attest asbest-veilig is?

 

Voor de opmaak van het asbestattest wordt een niet-destructieve inventarisatie uitgevoerd. Bij zo'n onderzoek blijft de analyse beperkt tot materialen die op een vrij eenvoudige manier te inspecteren zijn. Er is dus geen sprake van een grote ontmanteling of demontage maar een staalname voor laboanalyse of plaatselijk een stuk materiaal wegnemen, gebeurt wel. Enkel de materialen die bij normaal dagelijks gebruik van een gebouw eventueel een risico vormen, worden bekeken. Een onderdak in asbestplaten zal bijvoorbeeld bij normaal gebruik van de woning zo goed als geen risico geven. Pas wanneer je werken aan je dak uitvoert, ontstaat een onveilige situatie.

 

Asbest in huis
(Bron: www.asbestinfo.vlaanderen)

 

Asbest werd op veel plaatsen en in verschillende vormen en toepassingen gebruikt. In dit filmpje of dit artikel vind je meer informatie over asbest herkennen.

 

Het is dus zeker mogelijk dat er tijdens de inventarisatie geen asbest wordt vastgesteld, maar dat er toch ingesloten asbest aanwezig is. Als je het gebouw helemaal of deels zou ontmantelen tijdens een renovatie, komt dat ingesloten asbest vrij. Als je je woning effectief gaat verbouwen, is een veilig asbestattest dus zeker géén garantie dat je tijdens de sloopwerken niet kan blootgesteld worden aan asbest.

 

Conclusie: een asbest-veilig attest staat dus niet automatisch gelijk aan een asbest-veilige verbouwing.

 

Meer over asbest: Ben ik verplicht om materialen die asbest bevatten te verwijderen?

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw