Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over isoleren moet ik het dak van mijn woning isoleren

Vragen over isoleren - Moet ik het dak van mijn woning isoleren?

Terug

Voor alle zelfstandige woningen gelegen in het Vlaams gewest en die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet is de dakisolatienorm van toepassing. Concreet betekent dit dat alle daken van eengezinswoningen, studio’s en appartementen geïsoleerd moeten zijn. De regeling geldt niet voor kamers. Ook daken kleiner dan 2 m² worden vrijgesteld.

 

Nieuwbouwwoningen (aangesloten op het elektriciteitsnet vanaf 1 januari 2006) die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen al aan de dakisolatienorm.

 

De dakisolatienorm is in theorie, net als alle andere minimale kwaliteitsnormen voor woningen, niet beperkt tot huurwoningen. Maar de mogelijke sancties bij een ongeschiktverklaring (jaarlijkse heffing, strafrechtelijke handhaving) gelden niet voor eigenaar-bewoners.

 

Sinds 1 januari 2020 is het ook mogelijk om te voldoen als de energiescore van de woning, die is vermeld op het EPC, beantwoordt aan een door de Vlaamse regering vastgelegde maximale energiescore. Concreet betekent dit dat het energieprestatiecertificaat van de woning, een energiescore vermeldt gelijk aan of lager dan 600 kWh/m² voor open bebouwing, 550 kWh/m² voor half open bebouwing, 450 kWh/m² voor gesloten bebouwing en 400 kWh/m² voor een appartement.

 

Op de website van Wonen Vlaanderen vind je meer informatie over de dakisolatienorm.

 

De dakisolatienorm is minimaal. Wij raden aan om bij vervanging van je ramen of beglazing ambitieus te zijn. 

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw