Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over hernieuwbare energie mag ik zonnepanelen plaatsen op een nietgeiumlsoleerd dak

Vragen over hernieuwbare energie - Mag ik zonnepanelen plaatsen op een niet-geïsoleerd dak?

Terug

Ja, je mag zonnepanelen plaatsen op een niet-geïsoleerd dak, maar dat is niet altijd een goed idee, als je weet dat zonnepanelen een verwachte levensduur van 30 jaar hebben. In sommige gevallen riskeer je vroegtijdig de panelen te moeten demonteren om (bijkomend) te kunnen isoleren.

 

Maar om recht te hebben op de premie voor zonnepanelen, moet je dak wèl geïsoleerd zijn en minstens een warmteweerstand (R-waarde) > 3m²K/W halen. Als je zonnepanelen plaatst op een dak van een verwarmd gebouw tenminste. Zie de website van Fluvius voor meer info en voorwaarden rond deze premie.

 

We raden aan om in volgende gevallen eerst het dak (bijkomend) te isoleren en/of de dakbedekking te vernieuwen:

  • Bij een plat dak dat niet of onvoldoende geïsoleerd is. De enige goede manier om een plat dak te isoleren is immers via de buitenzijde. Ook wanneer de dakafdichting in slechte staat is, er water op het dak blijft staan … raden we aan om dit eerst aan te pakken en bijkomend te isoleren.
  • Bij een hellend dak zonder onderdak en waarvan de ruimtes onder de dakvlakken volledig of gedeeltelijk deel uitmaken (of waarbij je die optie wilt openlaten) van het verwarmd volume (slaapkamers…). Een hellend dak zonder onderdak isoleren is immers geen goed idee.
  • Bij een hellend dak met of zonder onderdak, dat onvoldoende geïsoleerd is, maar waarvan de zolder aan de binnenzijde is afgewerkt, en het verwijderen van de binnenafwerking niet aan de orde is.
  • Bij een hellend dak zonder onderdak waarvan de dakbedekking in slechte staat is (verwachte levensduur < 30 jaar).
  • Bij een dak met een asbesthoudende dakbedekking en/of een asbesthoudend onderdak. De Vlaamse milieuwetgeving verbiedt overigens het plaatsen van zonnepanelen op asbestdaken.

Bij een niet-asbesthoudend

  • plat dak dat voldoende geïsoleerd is en in goede staat,
  • hellend dak met een onderdak en dakbedekking in goede staat, dat voldoende geïsoleerd is of waarbij het mogelijk is dit via de binnenzijde te doen (geen binnenafwerking of bestaande binnenafwerking mag verwijderd worden),
  • hellend dak zonder onderdak maar in zeer goede staat maar waarvan je zeker bent dat de zolderruimte binnen de eerste 30 jaar niet gebruikt zal worden als verwarmde ruimte

kun je gerust zonnepanelen plaatsen.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw