Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over hernieuwbare energie kun je een vergoeding krijgen voor de elektriciteit die je op het net zet

Vragen over hernieuwbare energie - Kun je een vergoeding krijgen voor de elektriciteit die je op het net zet?

Terug

Vanaf 2021 kunnen gezinnen en bedrijven met een kleine productie-installatie van maximum 10 kW vermogen van de omvormer (prosumenten) hun geïnjecteerde elektriciteit verkopen aan een energieleverancier. Hiervoor moeten zij een terugleveringscontract afsluiten. Dat kan met hun huidige leverancier, waarbij zij elektriciteit afnemen, of met een andere leverancier. Om een terugleveringscontract te kunnen sluiten, is een digitale meter vereist. Die registreert de geïnjecteerde elektriciteit apart van de elektriciteit die wordt afgenomen van het net.

 

Voor prosumenten zonder digitale meter waarop het principe van de terugdraaiende teller nog van toepassing is, betekent de keuze om een terugleveringscontract af te sluiten dat de meter niet meer zal terugdraaien. Deze keuze is onomkeerbaar.

 

Vanaf 2021 kan je intekenen op nog een nieuw type contract, namelijk een dynamisch contract. In een dynamisch contract wordt de prijs per uur van de dag bepaald op basis van de prijzen op de beurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien. Dit betekent dat de elektriciteitsafname per uur wordt afgerekend aan de prijs van dat uur. Door het elektriciteitsverbruik van bepaalde toestellen en toepassingen zoveel mogelijk te laten samenvallen met de uren waarvoor lagere prijzen gelden, kunnen dergelijke contracten lonen voor de klant.

 

Ook voor dit contracttype heb je een digitale meter nodig. Die kan de elektriciteitsafname per kwartier uitlezen, in tegenstelling tot de klassieke, analoge meter. Toepassingen aangesloten op de gebruikerspoort van de digitale meter zullen het in de toekomst mogelijk maken om het verbruik automatisch te sturen op basis van de actuele energieprijs. Voorbeelden hiervan vind je op deze website van Fluvius. Voor prosumenten zonder digitale meter waarop het principe van de terugdraaiende teller nog van toepassing is, betekent ook de keuze om een dynamisch contract af te sluiten dat de meter nooit meer zal terugdraaien.

 

In de V-test kan je simuleren wat deze nieuwe contracten voor jouw situatie kunnen betekenen.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw