Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over hernieuwbare energie hoe veranderen de regelstarifering na de afschaffing van de terugdraaiende teller wat zijn de consequenties en hoe kun je hierop inspelen

Vragen over hernieuwbare energie - Hoe veranderen de regels/tarifering na de afschaffing van de terugdraaiende teller, wat zijn de consequenties en hoe kun je hierop inspelen?

Terug

Heb je een digitale meter dan wordt je elektriciteitsfactuur berekend op basis van je werkelijke afname van het net (je totale verbruik minus de zelfconsumptie). Op het deel zelfconsumptie, het aandeel zelf geproduceerde elektriciteit dat meteen verbruikt wordt in de woning (en dus niet op het net wordt geïnjecteerd), betaal je niets. Op het andere deel, je werkelijke afname, betaal je een gewone netvergoeding (zoals consumenten zonder zonnepanelen). Wel kan je een vergoeding krijgen voor de elektriciteit die je met je zonnepanelen op het net injecteert. Hiervoor moet je een terugleveringscontract afsluiten met een energieleverancier.

 

Meer info vind je op deze website van de VREG.

 

Stel bijvoorbeeld dat je een totaal verbruik van 3500 kWh per jaar hebt. Als je zonnepanelen plaatst om dit verbruik op jaarbasis volledig te dekken, hangt je nieuwe jaarlijkse factuur af van het percentage zelfconsumptie dat je kunt realiseren. Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 30% zelfconsumptie (1000 kWh). Voor deze 30% betaal je geen kosten. Hoe je die zelfconsumptie kan verhogen vind je hier.

 

De overige 70% is eerst op het net geïnjecteerd en er op een later tijdstip terug afgenomen: de werkelijke afname van het net. Dit dient als basis van je factuur (energiekost, nettarieven, kWh-gebaseerde heffingen en btw). Voor deze 70% kun je een injectievergoeding krijgen. Hoe rendabel dit is, hangt af van de investeringskost (plus eventueel onderhoud of vervangingskosten (bijvoorbeeld de omvormer)) en de injectievergoeding. Bij een hoge injectievergoeding loont het een zo groot mogelijke installatie te plaatsen, afhankelijk van de geschikte dakoppervlakte en met de beperking van het omvormervermogen tot 10 kW.

 

Heb je een bestaande installatie met zonnepanelen en terugdraaiende teller en krijg je nu een digitale teller. Dan kun je eventueel een beroep doen op de retroactieve investeringspremie voor eigenaars van zonnepanelen na afschaffing van terugdraaiende teller. Hou er rekening mee dat het bedrag 0 euro kan zijn, afhankelijk van je situatie.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw