Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over hernieuwbare energie het capaciteitstarief hoe kom je de feestdagen door zonder verbruikspieken

Vragen over hernieuwbare energie - Het capaciteitstarief: Hoe kom je de feestdagen door zonder verbruikspieken?

Terug

Vragen over hernieuwbare energie - Het capaciteitstarief: Hoe kom je de feestdagen door zonder verbruikspieken?

Enkele praktische tips!

 

Tijdens de gezellige feestdagen komen we doorgaans samen rondom tafel met heerlijk eten en sprankelende gesprekken. Om ervoor te zorgen dat het niet enkel gezellig wordt, maar ook vriendelijk voor ons energiebudget, is het verstandig om bewust om te gaan met het gebruik van keukenapparatuur. Vooral het vermijden van het gelijktijdig aanzetten van energie-intensieve apparaten kan een aanzienlijk verschil maken, zeker in het kader van het capaciteitstarief.

 

Stel je voor: je hebt een bruisende keuken met een oven die zijn best doet om een smakelijke kalkoen te roosteren, een friteuse die knapperige frietjes bereidt, en een fondueset of raclettegrill die op tafel staat te wachten. Allemaal heerlijke gerechten, maar ook allemaal toestellen met een groter vermogen die dus veel zullen verbruiken.  En bovendien, wanneer ze simultaan in actie komen, zullen ze leiden tot een piek in je energieverbruik.

 

De slimme aanpak is bijgevolg om het gebruik van deze apparaten te spreiden. Begin bijvoorbeeld met het voorverwarmen van de oven en zet deze dan aan om je hoofdgerecht te bereiden. Nadat de oven zijn werk heeft gedaan, schakel je deze uit met het gerecht nog in de warme oven en pas dan zet je de friteuse aan voor de bijgerechten. Op die manier voorkom je dat alle apparaten tegelijkertijd op volle toeren draaien, waardoor je hoge piekverbruiken vermijdt.

 

Naast het bewust omgaan met het gebruik van keukenapparatuur, biedt het overwegen van alternatieve feestmaaltijden ook een kans om het energieverbruik te verminderen en tegelijkertijd meer tijd door te brengen met gasten.

Denk bijvoorbeeld aan een hartige salade met slechts één warm ingrediënt, zoals gegrilde kip of gebakken champignons. Deze gerechten zijn niet alleen verfrissend, maar ook eenvoudig te bereiden zonder dat je verschillende warmtebronnen nodig hebt. Een andere optie is een uitgebreide broodmaaltijd met een selectie van kazen, (vegan) charcuterie & vers desembrood, en een assortiment aan knapperige groentjes, olijven, gedroogd fruit, chutneys en noten. Voeg daar een goed gekoelde fles wijn aan toe en je hebt een smakelijke en energiezuinige feestmaaltijd.

 

Het voordeel van dergelijke maaltijden is niet alleen de eenvoudige bereiding, maar ook het feit dat je meer tijd hebt om te genieten van het gezelschap van je gasten. Méér quality time dus, want je hoeft je niet druk te maken over wanneer je wat precies allemaal moet op het vuur of in de oven moet zetten.

 

Dus ligt er een extra uitdaging te wachten voor de talrijke hobbykoks: terwijl je geniet van het samenstellen van een feestmaal dat de zintuigen prikkelt, denk je bijkomend ook ineens over het slim beheren van je keukenapparatuur. Dit draagt niet alleen bij aan een gezellige en stressvrije kookervaring, maar ook aan een bewust, energiezuinig en vooral gezellig feestseizoen.

 

En tot slot nog een kleine bonustip voor de gasten: Laat je cadeaus een positieve impact hebben. Kies voor lokaal geproduceerde, circulaire vintage items of duurzaam vervaardigde items. Laat je cadeaus bovendien schitteren in een milieuvriendelijke verpakking. Ga voor duurzaamheid door hiervoor herbruikbare materialen te gebruiken, zoals stofresten, oude kaarten, of zelfs krantenpapier.. Denk aan ervaringen in plaats van materiële geschenken, zoals concertkaartjes, lidmaatschappen of workshops die herinneringen creëren in plaats van afval.

 

Het team van Dialoog wenst je fijne feestdagen!

 

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw