Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over energiebesparing hoe kan ik mijn energieverbruik verlagen meten is weten

Vragen over energiebesparing: Hoe kan ik mijn energieverbruik verlagen? > Meten is weten

Terug

Een eerste belangrijke stap is meten. Want ook op vlak van energie geldt: meten is weten. Door te meten, kan je jouw verbruik correct in kaart brengen en ontdekken waar de grote verbruikers zitten. Zo kan je nagaan of het bijvoorbeeld de moeite is om een oud toestel (denk bijvoorbeeld aan koelkast, wasmachine, …) te vervangen door een nieuwer model. Met de huidige energieprijzen is zo’n investering snel terugverdiend. Wie recht heeft op het sociaal tarief, kan bij Fluvius een kortingsbon t.w.v. 250 euro aanvragen voor de aankoop van een energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvries.

‍Hoe kan je meten?

  • Bij sommige gemeenten kan je gratis een energiemeter lenen om zo je grootverbruikers in kaart te brengen
  • ‍Analoge of digitale meter: Om inzicht te krijgen in je energieverbruik heb je o.a. de online tool EnergieID, maar ook Fluvius biedt simpele meterkaarten aan om je meterstanden te noteren met pen en papier.
  • ‍Liever een app? Op je digitale meter kan je (gratis of betalende) online apps aansluiten die je energieverbruik overzichtelijk maken. Deze toepassingen – bv. een app op je smartphone of een slimme thermostaat – krijgen data door van de digitale meter en helpen jou je energieverbruik op te volgen en bij te sturen. Lees er meer over op deze pagina van ‘Fluvius’ of deze pagina van ‘Maak je meter slim’.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw