Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over duurzaam en spaarzaam waterbeheer wanneer en hoe water ontharden en waarvoor kan je onthard water gebruiken

Vragen over duurzaam en spaarzaam waterbeheer - Wanneer en hoe water ontharden en waarvoor kan je onthard water gebruiken?

Terug

De meest courante en ook effectieve manier om water te ontharden, is met de techniek van ionenuitwisselende harsen. De toestellen vervangen alle ionen die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van het water (vooral calcium- en magnesiumionen) door natriumionen (zouten).

 

Door deze toestellen onthard water is minder geschikt als drinkwater:

  • Het bevat nog zeer weinig calcium en magnesium. Drinkwater vormt net een belangrijke bron voor het levensnoodzakelijk magnesium.
  • Er is een reel risico op verhoogde bacteriegroei.
  • Het verhoogd natriumgehalte vormt een risico voor patiënten die een zoutarm dieet volgen en voor baby’s.

 

Onthard daarom geen water dat bedoeld is voor menselijke consumptie maar alleen water op het circuit van het sanitair warm water en het waswater (in hoeverre dit niet op regenwater is aangesloten). Aankalkend water doet zich vooral voor in warmwaterleidingen en -toestellen en drinkwater stroomt door koudwaterleidingen.

 

Plaats een waterontharder alleen bij hard water met een totale hardheid > 30° F. Je vindt de hardheid van je water terug op de website van je watermaatschappij.

 

Meer info over de verschillende vormen van waterbehandeling vind je in de publicatie ‘De huishoudelijk waterbehandeling’ van Belgaqua.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw