Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over duurzaam en spaarzaam waterbeheer waarom ontharden en wat zijn de alternatieven

Vragen over duurzaam en spaarzaam waterbeheer - Waarom ontharden en wat zijn de alternatieven?

Terug

Bekijk de video

 

Het opbreken van verhardingen (= ontharden) geeft meer ruimte om water te infiltreren en zo het grondwater aan te vullen, beperkt het risico op overstromingen op lager gelegen plekken en geeft meer ruimte voor plantengroei. Voorbeelden van initiatieven vind je in de proeftuinen op Vlaanderen breekt uit.

 

Wat zijn de alternatieven voor verhardingen in je eigen tuin en rondom je woning? Hierbij enkele links naar inspirerende voorbeelden.  Je oprit kan je vervangen door een veredeld ‘karrenspoor’. Een grindpad kun je laten verkruiden. Maar ook voor stadstuinen en voortuinen zijn er tal van mogelijkheden. Enkele gemeenten kennen nu al een onthardingspremie toe, maar in de nabije toekomst zul je ook beroep kunnen doen op een Vlaamse onthardingspremie.

 

Water dat je afvoert van niet-waterdoorlatende verhardingen die je behoudt, kun je bij voorkeur infiltreren in een bovengronds infiltratiesysteem zoals een infiltratiesleuf, een infiltratiekom of wadi. Voorbeelden van deze infiltratietoepassingen vind je in de infiltratiewaaier.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw