Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over duurzaam bouwen en wonen wanneer schakel ik best een architect in

Vragen over duurzaam bouwen en wonen - Wanneer schakel ik best een architect in?

Terug

Bij nieuwbouw en de meeste vergunningsplichtige renovaties is de medewerking van een architect verplicht, waarbij deze van het voorontwerp tot de oplevering een aantal verplichte taken op zich zal nemen. Wanneer de werken moeten voldoen aan de energieprestatieregelgeving, dan is het zijn taak om de opdrachtgever hierin bij te staan en het gebouw zo te ontwerpen dat het aan de EPB-eisen voldoet. Wat niet wil zeggen dat hij de taken van een EPB- of ventilatieverslaggever opneemt.

 

Voor veel renovatiewerken ben je echter niet verplicht om een architect onder de arm te nemen, zoals bij het plaatsen van isolatie of het vervangen van schrijnwerk. Stel jezelf in dat geval de vraag wie de taken van de architect op zich zal nemen.

  • Wie bepaalt welke werken nodig zijn en hoe hoog de lat mag liggen op vlak van energiedoelstellingen?
  • Wie tekent de nodige bouwdetails om (ook bij gefaseerde werken) ervoor te zorgen dat isolatieschil koudebrugvrij geplaatst wordt?
  • Wie stuurt de aannemer aan?

Ben je zelf voldoende vertrouwd met de materie om dit te doen? Heb je er de tijd voor, zowel om je in te werken als om de uitvoerders aan te sturen?

 

Door het volgen van een tweedaagse Bouwfit-cursus of een andere infosessie heb je als particulier al een goede basiskennis van duurzame maatregelen, maar het opmaken van een uitvoeringsdossier, het zelf uittekenen van bouwdetails en het coördineren van de werken is nog van een andere orde.

 

Wil je (al dan niet gefaseerd) op een duurzame manier verbouwen en hierbij koudebruggen vermijden en bouwfysisch correcte opbouwen realiseren, overweeg dan toch om beroep te doen op een architect, ook al ben je hier wettelijk niet toe verplicht. Je kan een overeenkomst opmaken waarin je in onderling overleg zijn of haar taken kan afbakenen, afhankelijk van de grootte van je project en wat je zelf wil opnemen.

Dat het inschakelen van een architect een financiële meerwaarde betekent, bleek onlangs nog uit een Australische studie.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw