Je bent hier » E zine » Cursussen » Een cursus organiseren » Infosessies voor particulieren

Infosessies voor particulieren

Mensen zitten nog vaak met vragen rond duurzaam bouwen. Om hen wegwijs te maken, goten we onze jarenlange ervaring en kennis in korte Energiefit-sessies en uitgebreide tweedaagse Bouwfit-dagen. Naast de gratis Energiefit-sessies in samenwerking met Fluvius organiseren we ook zelf een aantal infosessies.

 

Infosessies van Dialoog

Onze Energiefit-sessies in samenwerking met Fluvius.
Deze sessies zijn specifiek voor gemeentes bedoeld.

In samenwerking met:

Fluvius

 

Dialoog verzorgt de inhoud van de sessie en gebruikt aangepast demomateriaal. De organisator staat in voor de locatie en promotie.

 

Wilt u iets organiseren rond een aspect van duurzaam bouwen dat niet in onze sessies aan bod komt of een samenaankoop, dan kunt u ons vrijblijvend contacteren.

 

Deze actie kan je flankerend inzetten voor invulling van Werf 2 van het klimaatpact.

 

Meer weten?

 

Circulair bouwen

Niet elke opdrachtgever en bouwprofessioneel is er al mee vertrouwd, maar toch neemt de belangstelling voor circulair (ver)bouwen hand over hand toe, het ene project al ambitieuzer dan het andere.

 

Aan de hand van enkele voorbeeldprojecten waar een circulaire invulling vanaf het prille begin een aandachtspunt was, gidsen we je langs de verschillende circulaire thema’s en begrippen zoals hergebruik, omkeerbaarheid en veranderingsgericht bouwen. Wat houden ze in en hoe kan je ze zelf integreren in jouw project?

 

Deze sessie kadert in het project C-Bouwers, een project van BBL, VIBE, VUB en Dialoog in samenwerking met Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen en met de steun van de Provincie Vlaams-Brabant en het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer (FDME).

 

Prijs: 375 euro (excl. verplaatsingsvergoeding).

 

Hou je huis koel

Om onze huizen toekomstbestendig te maken en de CO2-uitstoot drastisch te beperken, gaat er veel aandacht naar verwarming. De laatste jaren kampen we echter meer en meer met problemen door oververhitting. En niet alleen in de zomer. Woningen moeten het hele jaar door comfortabel zijn, zonder actieve koeling.

 

Welke maatregelen zijn prioritair om oververhitting te vermijden? Welke rol spelen het vergroenen en ontharden van de omgeving rond onze woning? Zijn isolatie en luchtdichting voor- of nadelen? Is thermische massa noodzakelijk of kan het ook zonder? Welke rol speelt zonwering? En wat met ventilatie? Tot slot bekijken we waar we allemaal rekening mee moeten houden bij de uitvoering van deze maatregelen.

 

Prijs: 375 euro (excl. verplaatsingsvergoeding).

 

Wat met regenwater: een waterput of een groendak?

In deze sessie leer je of je best een waterput of een groendak installeert. We gaan ook dieper in op de installatie zelf. Verder komen infiltratie en afvalwater aan bod.

 

Wat is er allemaal nodig voor een hemelwaterinstallatie, waarvoor is regenwater geschikt, wat zegt de regelgeving?

Wat kost water en hoe kun je de factuur verlagen?

Hoe is een groendak opgebouwd, wat zijn voor- en nadelen en waar pas je het toe?

Wat doe je met het hemelwater dat je niet gebruikt en waar gaat je afvalwater naartoe?

 

Prijs: 375 euro (excl. verplaatsingsvergoeding).

 

Deze actie kan je DIRECT inzetten voor invulling van Werf 4 van het klimaatpact.

 

Meer weten?

 

Op huizenjacht: weet wat je koopt

Een huis kopen is een grote hap in je portefeuille. Informeer je daarom goed over wat je koopt, zodat je vermijdt op onvoorziene kosten te stoten om het huis in orde te brengen. Enkele vochtproblemen, asbest in de kelder en een stabiliteitsprobleem en je zit al snel aan een veel hoger bedrag dan wat je bij elkaar kon sparen. Deze infosessie geeft je de tools om dit soort bijkomende kosten op voorhand te herkennen. Anderzijds leren we je ook door een lelijk interieur heen te kijken om de kansen te zien die het huis biedt. Kortom: wat is er allemaal nodig om van de woning een warme thuis te maken?

Ontdek samen met ons:

  • Welke beslissingen je vooraf moeten nemen, waarbij je leert welke het meeste gewicht verdienen;
  • Ontdek welke documenten je voor het bezoek kunt opvragen om je voor te bereiden op het onbekende;
  • Uit wat bestaat een perfecte locatie en een ontwerp waarop je kan verder bouwen;
  • De grootste kostenposten herkennen: een onstabiele basisstructuur of grote vochtproblemen;
  • Ontwikkel een oog voor het herkennen van gevaarlijke materialen, zoals asbest en lood;
  • Wat is hoogwaardige isolatie en hoe moet deze geplaatst zijn? Als er geen isolatie is, leren we je het verschil tussen woningen die veel of weinig zullen kosten om te isoleren;
  • De essentiële technieken beoordelen: elektriciteit, verwarming, ventilatie en slim waterbeheer.

 Na het bijwonen van deze informatieve sessie, zal je met veel meer zelfvertrouwen de knoop doorhakken bij het aanschaffen van jouw droomwoning.

 

Prijs: 375 euro (excl. verplaatsingsvergoeding).

  

Alternatieve verwarmingsopties voor elektrische accumulatie

De hoge energieprijzen en het wegvallen van het uitsluitend nachttarief trekken meer en meer mensen over de streep om hun accumulatiekachels te vervangen. Maar wat zijn de alternatieven? We schuiven, vaak terecht, de lucht-luchtwarmtepomp naar voor als eenvoudige goedkope installatie met hoge winst op de energierekening. Toch is dit geen wonderoplossing op lange termijn.

 

Je moet rekening houden met tal van factoren voor je een keuze maakt. Niet alleen de investeringskosten, maar ook de levensduur van de installatie maakt ze al dan niet financieel interessant. Praktische belemmeringen sluiten sommige keuzes uit of betekenen uitstel tot je grondig gaat renoveren. Sanitair warm water zien we dikwijls over het hoofd, maar is vooral in goed geïsoleerde woningen en appartementen verantwoordelijk voor een groot deel van het verbruik voor verwarming en sanitair warm water.

 

Voor appartementen is het vaak nog complexer dan voor individuele woningen omdat dat je deels privatieve en deels gemeenschappelijke eigendom hebt. Aanpassingen aan je verwarmingsinstallatie overlappen dikwijls met gemeenschappelijke delen van het gebouw. Je hebt dan medewerking of toestemming nodig van de mede-eigenaars.

 

Voor wie het bos door de bomen niet meer ziet, overlopen we tijdens deze infosessie alle opties op korte en lange termijn, met oog voor de belangrijkste aandachtspunten.

 

 Prijs: 375 euro (excl. verplaatsingsvergoeding).

 

Dakisolatie

Dakisolatie is één van de beste investeringen voor je woning. Want warme lucht stijgt, zodat je woning de meeste warmte verliest via je dak. Je dak isoleren kan bovendien op veel manieren. En vaak zijn de werken minder ingrijpend dan je denkt.

 

Laat je niet afschrikken, maar informeer je goed. Zo vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk zorg je voor een lagere energiefactuur en meer wooncomfort.

 

Prijs: gratis voor organisator en deelnemer in samenwerking met Fluvius

 

Ventilatiesystemen

Ventileren zorgt voor een gezond binnenklimaat. En dat is goed voor zowel jouw gezondheid als die van je woning. In deze infosessie kom je te weten wat de meerwaarde is van een gecontroleerd ventilatiesysteem. Zowel regelgeving, werking, eigenschappen en aandachtspunten bij verschillende types (systeem A,C en D) komen aan bod.

 

We leggen de nadruk op een goede luchtkwaliteit én veel comfort. En dit met zo weinig mogelijk energieverbruik. Via voorbeelden van verschillende ventilatiesystemen krijg je inspiratie voor je eigen woning. We geven antwoord op vragen als: Wat doe je met je dampkap? En hoe ventileer je de kelder of zolder? Nadien kun je zelf afwegen welk systeem voor jouw woning de beste keuze is.

 

Prijs: gratis voor organisator en deelnemer in samenwerking met Fluvius

 

Raam- en muurisolatie

Muren isoleren kan je veel geld opleveren. En wist je dat nieuwe ramen de warmte tot wel vijf keer beter binnenhouden? Zeker doen dus. Maar laat je wel goed informeren voor je aan de slag gaat. Zo vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk zorg je voor een lagere energiefactuur en meer wooncomfort. We hebben  aandacht voor de wind-, lucht- en koudebrugvrije aansluitingen van de nieuwe ramen op de muurisolatie. Ook ventilatie (voorwaarde voor de renovatiepremie), passieve zonnewinsten en oververhitting komen ruim aan bod.

 

Prijs: gratis voor organisator en deelnemer in samenwerking met Fluvius

 

Energiezuinig verwarmen

Wist je dat een verwarmingsinstallatie van tien jaar oud je al handenvol geld kan kosten? Laat je goed informeren over de vele mogelijkheden voor verwarming in je woning. Zo vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk zorg je voor een lagere energiefactuur en meer wooncomfort. In deze sessie kom je alles te weten komt over centrale of decentrale verwarming. Je ontdekt er ook of hernieuwbare energie haalbaar is voor jou. Voorkennis is niet nodig.

 

Prijs: gratis voor organisator en deelnemer in samenwerking met Fluvius

 

Warm water in huis

Bezorgt jouw energiefactuur je koude rillingen? Weet jij hoeveel winst een zonneboiler je oplevert? En wist je dat een warmwaterinstallatie van tien jaar oud je al handenvol geld kan kosten?

 

Laat je goed informeren over de vele mogelijkheden voor sanitair warm water in je woning. Zo vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk zorg je voor een lagere energiefactuur en meer wooncomfort.  In deze sessie kom je alles te weten komt over centrale en decentrale warmwaterproductie. Met of zonder warmwateropslag. Je ontdekt er ook of hernieuwbare energie haalbaar is voor jou. Voorkennis is niet nodig. We overstelpen je niet met moeilijke technische termen, maar spreken jouw taal. Ontdek aan de hand van praktijkvoorbeelden de voor-en nadelen van toestellen en technieken.

 

Prijs: gratis voor organisator en deelnemer in samenwerking met Fluvius

 

Warmtepompen

Met een warmtepomp kun je tot driekwart van je warmte gratis uit de lucht, grond of water halen. Maar is je woning wel geschikt voor een warmtepomp? En hoe hou je het elektriciteitsverbruik binnen de perken. Welk type biedt de meeste voordelen? En welk warmteafgiftesysteem heb je nodig? Laat je goed informeren. Zo vermijd je verrassingen, doorprikje verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk zorg je voor een lagere energiefactuur en een beter wooncomfort.

 

Prijs: gratis voor organisator en deelnemer in samenwerking met Fluvius

 

Zin en onzin over zonnepanelen

Ook al krijg je er geen subsidies meer voor, toch blijft een ‘fotovoltaïsche zonne-installatie of pv-installatie’ (in de volksmond: zonnepanelen) een ecologisch en economisch interessante investering. In deze infosessie steek je heel wat op over de onderdelen en de werking van een pv-installatie.

 

We geven je een antwoord op vragen als: Hoeveel brengen zonnepanelen mij op?  Hoeveel panelen moet ik plaatsen?  Zijn alle zonnepanelen kwalitatief even goed?  Kan ik batterijen koppelen aan mijn installatie? En wat zegt de wet over zonnepanelen?

 

Prijs: gratis voor organisator en deelnemer in samenwerking met Fluvius

 

Meer info

016 23 26 49
info@dialoog.be

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw