Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over hernieuwbare energie hoe verwarm je een prive buitenzwembad met een beperkt energieverbruik

Vragen over hernieuwbare energie - Hoe verwarm je een privé buitenzwembad met een beperkt energieverbruik?

Terug

Met kleine maatregelen boek je grote winsten

Filters en pompen aanpassen en inregelen, zijn de eerste stap. Een zwembadpomp heeft een vermogen tussen 0,1 en 2 kW (afhankelijk van de inhoud van het zwembad). Laat je haar gedurende 5 maanden 8 uur per dag draaien, dan kom je aan een verbruik van 120 à 2500 kWh per jaar. Vermogen en draaitijd beperken, kunnen dus voor een flinke besparing zorgen.

 

Net zoals bij het verwarmen van je huis kun je een graadje lager overwegen. Dat zorgt niet alleen voor energiewinst, maar ook voor minder verdamping. Jaarlijks verlies je ongeveer 1,5 keer de inhoud van je zwembad aan verdamping (als je alleen ’s nachts het zwembad afdekt) en backwash van de filter.

 

Grote winst, zowel voorverdamping als voor energieverlies, maak je door het zwembad systematisch af te dekken wanneer je er niet in zwemt.

 

 

Foto door Juan Salamanca

 

Om het zwembadwater te verwarmen, rekenen heel wat mensen op de efficiëntie van de lucht-waterwarmtepomp. Die werkt in de zomer, bij vrij hoge buitentemperaturen, optimaal. Je zwembadwater kun je op een lagere temperatuur houden dan het water van de woningverwarming en hoe lager de watertemperatuur, hoe efficiënter de warmtepomp. Je moet wel een gigantisch grote hoeveelheid water verwarmen, een veelvoud van de inhoud van een centraal verwarmingssysteem. Hierdoor kom je voor een zwembad met een inhoud van 15 à 60 m³ op een elektriciteitsverbruik van 1500 à 4000 kWh per jaar. Daar kun je een zuinige woning mee verwarmen.

 

Maar wat is het alternatief?

 

Gewoon de zon. In tegenstelling tot de zonneboiler, waarmee je sanitair warm water voorverwarmt, zijn zonnecollectoren voor zwembadverwarming heel eenvoudige installaties. Je hoeft geen hoge watertemperatuur te halen en je gebruikt het buitenzwembad alleen tijdens de periode van het jaar dat de zon een overvloed aan energie geeft. De warmteverliezen blijven bovendien beperkt door de hoge buitentemperatuur.

 

Met zwembadcollectoren (gewone goedkope kunststof buizen, platen of koepels, waar het zwembadwater rechtstreeks doorstroomt) kun je het zwembadwater een groot deel van de zomer op een comfortabele temperatuur brengen en houden. De circulatiepomp is de enige verbruiker. Maar ook die kun je beperken door het vermogen en de instelling van de draaitijd te beperken. Na een koudere periode heeft het systeem tijd nodig om het water terug op temperatuur te brengen waardoor je enkele zwemdagen per jaar kunt missen. Ook vroeg in het voorjaar en later in het najaar zal de zon niet genoeg warmte leveren voor de gemiddelde zwembadgebruiker. Wil je een beetje extra comfort en je zwemseizoen verlengen, dan kan een warmtepomp een welkom hulpsysteem zijn naast je zwembadcollectoren.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw