Je bent hier » Vragen over verwarming en sanitair warm water is dit het begin van het einde van stookolieketels

Vragen over verwarming en sanitair warm water - Is dit het begin van het einde van stookolieketels?

Terug

De dagen van de stookolieketels lijken geteld, zeker als je de plannen van Vlaanderen, België, en bij uitbreiding Europa, erop na leest. Maar niet alleen voor stookolie zijn er beperkingen, ook aardgas is niet meer overal toegelaten. De regelgeving is verschillend voor bestaande en nieuwe gebouwen.

 

In bestaande gebouwen mag je nog een stookolieketel plaatsen ter vervanging van je oude verwarmingsketel, op voorwaarde dat er geen aardgasnet beschikbaar is waarop je kan aansluiten. Volgens het Federale Energiepact kunnen mazoutgebruikers hun bestaande ketels vervangen tot en met 2035 (ook door een nieuwe mazoutketel), vanaf dan zou er een verkoopverbod komen. Is er wel een aardgasnet beschikbaar, dan mag je geen nieuwe stookolieketel plaatsen (ook geen mengvorm zoals een hybridewarmtepomp in combinatie met een stookolieketel), maar nog wel kleine herstellingen doen aan je bestaande ketel. Als stok achter de deur krijg je een boete van 3000 euro als je toch nog een stookolieketel plaatst.

 

Bij een Ingrijpende Energetische Renovatie mag je hoe dan ook geen stookolieketel meer plaatsen, zelfs niet als er geen aardgasnetwerk beschikbaar is.

 

Bij nieuwbouw mag je niet alleen geen stookolieketel meer plaatsen, maar zijn er ook beperkingen op het gebruik van aardgas. In grote nieuwe verkavelingen, grote appartementsgebouwen en grote woningbouwprojecten is aardgas nu al verboden, niet alleen onder de vorm van aardgasketels, maar ook hybride warmtepompen (combinatie gasketel en warmtepomp) zijn niet meer toegelaten. Vanaf 2025 wordt een aardgasaansluiting algemeen verboden bij nieuwbouw, zowel voor woongebouwen als voor niet-residentiële gebouwen.

 

Meer info vind je op Vlaanderen.be.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw