Je bent hier » Tijdschrift » Ecologisch magazine de Koevoet » De Koevoet 145 winter 2008

de Koevoet 145, winter 2008

Terug

de Koevoet 145

Lowtechmagazine

Journalist Kris De Decker zet de energiekost van de afbraak van een oud huis en de nieuwbouw van een lage-energie-woning tegenover het renoveren van het oude huis. Conclusie: een huis afbreken is een ecologische misdaad.

 

Klik om verder te gaan

Energieprestatiecertificaat

Tweede ronde voor het EPC. Na de energieprestaties van nieuwbouw en verbouwing wordt nu gekeken naar bestaande woningen die verkocht of verhuurd worden.

Duurzame energietechnologie op school

Een niet-uitgebluste leraar houdt een pleidooi voor de introductie van het vak duurzame energietechnologie en geeft zijn leerlingen meteen verlichtingsvraagstukken mee naar huis.

Aërogami

Om de technofun op school aan te zwengelen mag iedereen papieren vliegers beginnen plooien en zo ver mogelijk weggooien.

Transitiesteden

Rob Hopkins riep het stadje Totnes in het zuiden van Engeland uit tot eerste transition town: “In plaats van paniekerig te reageren op het einde van het olietijdperk kunnen we beter nu anticiperen en afkicken van onze olieverslaving.”

Kredietcrisis

Al uw geld van de bank gehaald en de oplichters verwenst naar de zevende cirkel van de hel? De crisis biedt ook kansen om de reële economie op groene leest te schoeien. Een activeringsbeleid voor de banksector dringt zich op.

Solar 2002

Het Solar 2002 project promoot de nulbalansenergiewoning als een haalbaar alternatief met de regen en de zon in een cruciale rol. “We moeten dringend overstappen van een lichtgroene naar een donkergroene aanpak.”

Microwindturbines

Is een kleine windturbine in de eigen tuin een goede keuze? Koen Heughebaert van Zonnewindt zet voor- en nadelen op een rij.

Aosta

Op verkenning in de Italiaanse Alpen ontdekt onze reporter zowel de verrukkingen van de berglandschappen als de bedreigingen van hun natuurlijke rijkdommen.

Orchideeën

De Nationale Plantentuin in Meise pakt uit met een indrukwekkende tentoonstelling van tekeningen en aquarellen van allerhande plantensoorten met de orchideeën als pronkstuk.

Passiefhuizen

Passiefbouwen zit in de lift en wordt van overheidswege grondig gestimuleerd. Het Passiefhuis Platform biedt ondersteuning.

Waterzuivering

Nu de zoneringsplannen online staan kan iedereen zelf nagaan of een aansluiting van de woning op het rioleringsnet voorzien wordt of niet.

Ecologische siertuin

Een natuurlijke tuin zoekt een evenwicht tussen wat de eigenaar wil en wat de grond kan bieden. Kunstmest en pesticiden zijn overbodig.

Warm water (3)

Hernieuwbare bronnen inzetten voor warm water: zonneboiler, douchewarmtewisselaar en warmtepompen.

Netwerk Duurzaam Bouwadvies

U kunt voortaan in elke provincie terecht bij een organisatie die onafhankelijk bouwadvies verleent.

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw