Je bent hier » Tijdschrift » Archief » Archief energie » Fakkeldrager in vuur en vlam

Fakkeldrager in vuur en vlam

Terug

“17 oktober 2014. Met een fakkel in de hand stond ik te staren onder een hemel vol sterren, het hoofd gebogen voor de ‘duuzend en duuzend soldoaten’. Een koude wind blies in mijn nek en de avonddauw verkilde mijn handen. Hoe dieper het duister viel, hoe meer de ketting van vuur zich openbaarde doorheen het donkere landschap. Een hulde aan de zovele soldaten en burgers die het leven lieten in een zinloze strijd …” Hilde, mijn zonnebloem, was één van de fakkeldragers in het Lichtfront. Meanderend door het landschap van de Westhoek zijn de sporen van deze frontlinie nog steeds dagelijks zichtbaar. Lichtfront 2014, onderdeel van het herdenkingsprogramma Gonewest, was een unieke lichtevocatie van de front-linie anno 1914 door 8 400 fakkeldragers over een traject van 84 km van Nieuwpoort tot Ploegsteert.

 

Fakkeldrager in vuur en vlam

 

Fakkels en winterse black-out

Net zoals 100 jaar geleden zouden de komende winter in de nachtelijke duisternis wel eens enkel kleine lichtjes te zien kunnen zijn. Kleine lichtjes die duiden op menselijke aanwezigheid.

 

Deze lichtpuntjes maken geen deel uit van het herdenkingsprogramma van Gonewest maar wijzen op stroomschaarste of een heuse black-out van het elektriciteitsnet.

 

Allemaal gevolgen van ons belabberd nationaal energiebeleid, het gebrek aan een langetermijnvisie rond decentrale energieproductie, het ontbreken van een kader waarin hernieuwbare energie prima gedijt en het verzaken aan een doortastend en ambitieus energiebesparingsprogramma. Voilà, het is eruit!

 

Ook bezorgde ecobouwers, boordevol goedbedoelde ecologische overtuigingen, stippelen vaak een weinig duurzaam langetermijntraject uit. Een overconsumptie aan low-energy terminologie zoals nulenergiewoning, Bijna EnergieNeutraal bouwen, energieplus woning, actief en passief autonome woning vertroebelen het zicht.

 

Het zou voor iedereen klaarheid brengen indien we het gewoon over een Winter Autonome woning (W.A.W.) hadden: een woning met een zo groot mogelijke winterse onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

 

Zijn al deze lovenswaardige energiezuinige oplossingen wel bestand tegen een winter-autonomie stresstest? Ook de weg naar een autonoom Walhalla ligt bezaaid met do’s and don’ts. Het populairste en meest toegepaste concept is een energiezuinige woning met pv-zonnepanelen in combinatie met een lucht/water-warmtepomp.

 

Een lucht/water-warmtepomp heeft een SPF (SeizoensPrestatieFactor) van 2,5 tot 4, afhankelijk van het gekozen afgiftesysteem (radiatoren of vloerverwarming). Dit type warmtepomp is in staat om voor elke verbruikte elektrische kWh 2,5 à 4 kWh aan warmte te verplaatsen. Onder de 5°C zakt de SPF als een pudding in elkaar met als gevolg een uit de pan swingend elektrisch verbruik.

 

Meer en meer adviseren verschillende warmtepompfabrikanten een hybride/bivalent warmtepompsysteem bij renovatie: onder de 5 °C springt een gas- of mazoutketel gedeeltelijk of volledig bij.

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw