Duurzaam Bouwen & Bewust Wonen
Find us on facebook

Projecten » Energiejacht

De Energiejacht is de opvolger van de campagne Klimaatwijken en daagt deelnemers uit om in groepen van ongeveer 15 gezinnen op vier maanden tijd zoveel mogelijk energie te besparen. Mensen die allemaal in dezelfde wijk of straat wonen of elkaar kennen via een vereniging, een school, een club, … De enige voorwaarde is dat je in dezelfde gemeente woont. De jachtopziener van dienst is de energiemeester die elke groep begeleidt en bijstaat. Je kunt natuurlijk ook in je eentje energie besparen, maar in groep is het toch prettiger en interessanter.

De EnergiejachtWie kan deelnemen?

Neemt de gemeente waar je woont deel aan de campagne en kun je minstens vijf gezinnen warm maken om samen de uitdaging aan te gaan? Dan staat niets je deelname in de weg. Wat je als deelnemer moet doen? Wekelijks de meterstanden van gas en elektriciteit bijhouden en invullen op de webstek www.energiejacht.be. Als je geen internetaansluiting hebt, doet de energiemeester dat.

Zoek ook even je energieafrekening van vorig jaar op. Die heb je nodig om de uiteindelijke energiebesparing te berekenen. De energiemeester organiseert af en toe een bijeenkomst en je kunt kennismaken met de deelnemers van andere groepen op het startmoment, de tussentijdse energieborrel en het slotmoment. Die ontmoetingen zijn ideaal om concrete ervaringen en tips uit te wisselen. Een tupperwareavond over energie zeg maar.

Elke groep krijgt de deskundige hulp van een (of meerdere) energiemeester(s). Iemand van de groep stelt zich bij voorkeur kandidaat om die taak op zich te nemen. De energiemeester doet rond energie wat een compostmeester rond compost doet: advies geven. Voor hij aan de slag gaat, krijgt hij een heuse energieopleiding door de experts van Dialoog en een aantal hulpmiddelen om het energieverbruik te kunnen meten.

Waarom zou ik meedoen?

Omdat een lage energierekening je wel wat lijkt, bijvoorbeeld. Door energie te sparen, gaat je energiefactuur naar beneden en zo spaar je geld uit. Je krijgt er een grondige energiedoorlichting van je woning en je energieverbruik bovenop. Net zoals massa’s nuttige tips en informatie over energiebesparing, subsidies en premies. Bovendien krijg je een gedetailleerde berekening van de hoeveelheid energie die jij en je groep bespaarden.

Er is ook een prijzenpot waarin voor iedereen alvast een prijsje zit. Door mee te doen aan de Energiejacht kun je ten slotte sparen voor een exclusieve Energiejacht-badjas. Als je gedurende 4 maanden minstens tweewekelijks je meterstanden invult op www.energiejacht.be, kun je deze exclusieve ecologische badjas aan een voordelige prijs bestellen.

Hoe doe je dat, energie besparen?

Energie besparen vraagt niet veel moeite: met een beetje aandacht, een paar kleine gedragsveranderingen en enkele doordachte ingrepen kom je al een heel eind. Eén van de belangrijkste zaken is de meterstanden bijhouden. Uit ervaring blijkt dat gezinnen die hun meterstanden wekelijks bijhouden en vergelijken met het verbruik van vorig jaar een energiereflex krijgen en op die manier al energie besparen. Met de waaier aan vuistregels en energietips die je van de energiemeester zult krijgen, kun je nog verder gaan: ongebruikte ruimtes niet of minder verwarmen bijvoorbeeld, warmwaterleidingen in onverwarmde ruimtes isoleren of zuinige elektrische toestellen kiezen wanneer ze aan vervanging toe zijn.

Registreren?

Je staat te trappelen van ongeduld om eraan te beginnen? Zet dan samen met je vrienden, buren, of collega’s de jacht op energie in en klop aan bij de milieudienst van je gemeente voor meer informatie. Of stuur een mailtje naar . Registeren kan op www.energiejacht.be.

Energiejacht website

E   T 016 23 26 49


© 2000-2017, Dialoog vzw : Duurzaam Bouwen & Bewust Wonen - Disclaimer
Remylaan 13, 3018 Wijgmaal-Leuven -