Je bent hier » Nieuws » Woningrenovatie bij kansengroepen loont. Goede resultaten in Tienen.

Woningrenovatie bij kansengroepen loont. Goede resultaten in Tienen.

Terug

De provincie Vlaams-Brabant en de stad Tienen lieten de voorbije twee jaar 10 woningen in de benedenstad renoveren. Hiermee wilden ze ouderen en mensen met een laag inkomen helpen de woningkwaliteit en het energieverbruik van hun woningen te verbeteren. De  resultaten mogen er zijn: de energieprestaties van deze woningen zijn voor de helft verbeterd.
Dialoog werkte mee aan het project.

 

In 2017 startte de provincie Vlaams-Brabant, samen met de stad Tienen, een eerste project voor woningrenovatie bij mensen met een lager inkomen. “We streven naar een Vlaams-Brabant waar zoveel mogelijk mensen betaalbaar en duurzaam kunnen wonen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde van wonen. “Uit onderzoek blijkt dat ondanks de vele beleidsinspanningen van de laatste tien jaar de situatie van ouderen, mensen met een laag inkomen en het onderste segment van de private markt niet verbetert. Nochtans is hier de grootste winst aan energiebesparing te halen. Het ontbreekt de mensen soms aan de nodige financiële middelen om de noodzakelijke investeringen te pre-financieren. Hierdoor gaan de vele tegemoetkomingen aan hen voorbij. Veelal zijn ook administratieve kennis en technisch inzicht niet aanwezig. Daarom zijn de renovatieprojecten, zoals deze in Tienen, zo waardevol. Het halen van de klimaatdoelstellingen mag niet iets zijn voor de happy few, integendeel, dat doel halen doen we samen. We hechten zeer veel belang aan deze sociale component”.

 

Er werden 10 woningen geselecteerd waarvan de inwoners konden rekenen op individueel advies, technische en sociale begeleiding, zowel tijdens de planning, als bij de aanbesteding en de uitvoering van de werken. De financiële ondersteuning gebeurde via subsidieretentie: verbouwers krijgen een subsidie die pas moet terugbetaald worden op het ogenblik dat de woning een andere eigenaar krijgt.

 

De resultaten mogen er zijn. In totaal werden er:

  • 2 hellende daken vervangen en geïsoleerd
  • 4 platte daken vervangen en geïsoleerd
  • 3 nieuwe verwarmingsketels geplaatst
  • In 3 huizen de elektriciteit vernieuwd
  • In 1 huis een ventilatie unit met hydrosensor geplaatst
  • In 4 huizen werd afzuiging van natte ruimtes geplaatst
  • In 3 huizen werden de ramen en deuren vernieuwd
  • In 3 huizen werd een nieuwe badkamer geplaatst
  • In 1 huis werd een vochtige muur geïnjecteerd

“Vooraf was het energieprestatiecertificaat (EPC) van een woning 642 kWh. Na de werken hebben we dit opnieuw berekend en kwamen we uit op een waarde van 258 kWh. Een serieuze besparing én meerwaarde dus”, zegt gedeputeerde Bart Nevens.

Achtergrondafbeelding

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw