Je bent hier » Nieuws » VEKA ontwikkelt tool ‘Is uw woning warmtepompklaar?’: leuk om eens te testen, maar laat je woning toch ook bekijken door een expert

VEKA ontwikkelt tool ‘Is uw woning warmtepompklaar?’: leuk om eens te testen, maar laat je woning toch ook bekijken door een expert

Terug

VEKA ontwikkelt tool ‘Is uw woning warmtepompklaar?’: leuk om eens te testen, maar laat je woning toch ook bekijken door een expert

Volgens cijfers van het VEKA is ongeveer 1/3de van de woningen klaar voor een warmtepomp zonder grote aanpassingen. Nog eens 1/3de  is klaar voor een hybridewarmtepomp, waar een gasketel en een warmtepomp gecombineerd worden. Om inwoners dit zelf te laten testen, ontwikkelde het VEKA de tool ‘Is uw woning warmtepompklaar?’. In deze tool geef je met een aantal kliks aan hoeveel isolatie je hebt en welke technische installaties je vandaag hebt staan (bv. ventilatie, zonnepanelen, soort ketel).

 

De voordelen van deze tool: je hebt heel snel een antwoord op de vraag of alle onderdelen van je woning voldoende geïsoleerd zijn en of er extra isolatie nodig is om een volwaardige warmtepomp te plaatsen. De nadelen: de tool stelt geen vragen over je warmteafgiftesysteem, zoals of je radiatoren, convectoren of vloerverwarming hebt en op welke minimale temperatuur deze kunnen werken. Dat is natuurlijk ook een vraag die voor velen geen parate kennis is. De temperatuur waarop je systeem moet werken is nochtans allesbepalend voor het plaatsen van een efficiënt werkende warmtepomp. Bovendien moet er goed nagedacht worden over het type warmtepomp en hoe de plaatsing best gebeurt. Er gaat dus beter een uitgebreide analyse aan vooraf vooraleer je er eentje plaatst.

 

De tool zegt je ook al snel dat een hybride warmtepomp geschikt is voor jouw woning. Dit zal in veel gevallen wel kloppen, maar we raden niet iedereen die dit resultaat krijgt aan om er meteen één te installeren. Een hybride warmtepomp kost namelijk vaak heel wat meer dan een gasketel. Budget dat je misschien beter investeert in isolatie voor je woning, die langer meegaat dan een hybride warmtepomp. Een stappenplan op maat van de woning én de eigenaars zal je dus een duidelijker beeld geven.

 

Zo’n stappenplan kan je laten opmaken door het Steunpunt Duurzaam Bouwen. Er komt dan een adviseur aan huis die je volledige woning doorneemt en met jou bekijkt wat je concrete plannen voor de toekomst zijn. Op basis hiervan wordt een plan voor de korte en de lange termijn gemaakt met een duidelijke volgorde. Dus ook: zet ik al meteen een warmtepomp of gebruik ik mijn geld nu beter voor iets anders?

 

Wil je je eerst zelf al eens verdiepen in wanneer een warmtepomp geschikt is voor een woning, dan raden we je de artikels Kan een warmtepomp efficiënt werken in mijn woning? en Geeft een warmtepomp een besparing op de energierekening? aan. Ook kan je gratis de energiefitsessie ‘Warmtepompen’ volgen waarin je van naaldje tot draadje wordt uitgelegd hoe een woning klaargemaakt kan worden om een warmtepomp te installeren.

 

Onze conclusie: een tool om te testen of je woning klaar is voor een warmtepomp, geeft je al een eerst idee wat de mogelijkheden zijn bij jouw woning. Je hierop baseren om je keuze snel te maken, raden we niet aan. Ga eerst te rade bij een adviseur die je woning in het geheel bekijkt.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw