Duurzaam Bouwen & Bewust Wonen
Find us on facebook

Nieuws »

Dialoog ondertekent Green Deal Circulair Aankopen

Samen met meer dan 130 andere deelnemende bedrijven en organisaties gaven we op 8 juni de aftrap van de Green Deal Circulair Aankopen.

Meer dan 130 deelnemende bedrijven en organisaties en Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege gaven op 8 juni de aftrap voor de Green Deal Circulair Aankopen. Een initiatief van Vlaanderen Circulair, VVSG, The Shift en Bond Beter Leefmilieu. Minister Schauvliege maakt nog dit jaar 1,7 miljoen euro extra middelen vrij voor circulaire economie-projecten. Een gedeelte daarvan wordt gereserveerd om de pilootprojecten circulair aankopen financieel te ondersteunen.

Het systeem van de circulaire economie richt zich op een maximale herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en een minimaal waardeverlies. Circulair aankopen is dan ook een nieuwe manier van aankopen voor bedrijven, met oog voor mens, planeet én portemonnee. Het is een proces waarbij je verandering koopt, bijvoorbeeld door voor herbruikbare materialen te kiezen, door voor bio-gebaseerde of biodegradeerbare materialen te kiezen, door middelen en producten te poolen of te delen met andere organisaties of door het gebruiksgenot van een product te kop en in plaats van het product zelf.

De ondertekenaars engageren zich om samen meer dan 150 circulaire aankoopprojecten te realiseren tegen juni 2019. Een mooie hefboom voor de circulaire economie in Vlaanderen.

Station Wijgmaal: van ruïne naar ecohuis

Het vervallen station van Wijgmaal, al jaren een doorn in het oog van de plaatselijke bevolking, krijgt eindelijk een nieuwe bestemming. Op 8 juli ondertekende de stad Leuven de overeenkomst met de vzw’s Dialoog en Spit om de ruïne aan het spoor te verbouwen tot een ecohuis.

Ondertekening contracten

Het station van Wijgmaal staat al jaren te verloederen. Een brand verwoestte in 1940 het oorspronkelijke gebouw daterend van 1864. De heropbouw gebeurde in de typische stijl van die periode. We renoveren het gebouw samen met de stad Leuven tot een energiezuinige kantoor- en ontmoetingsruimte.

Buurtbewoners en verenigingen kunnen de zalen huren voor vergaderingen of evenementen. Treinreizigers krijgen er een moderne wachtruimte bovenop waar ze kunnen schuilen voor de regen of surfen met wifi. Een fietspunt en/of afhaalpunt van pakjes behoren eveneens tot de mogelijkheden. Spit vzw zal op het gelijkvloers een eethuis met biologisch en lokaal voedsel openen. De inrichting ervan gebeurt vanzelfsprekend met energiezuinige toestellen; het meubilair en servies komen uit de Kringwinkel.

Een nieuw spoor
Coördinator Inge Pauwels bevestigt dat Dialoog al langer op zoek was naar nieuwe kantoorruimte maar liever geen woonhuis wou inpalmen en de voorkeur gaf aan een renovatie. “We wilden ook dicht bij een station blijven en een energiezuinige en betaalbare oplossing. Aan al deze voorwaarden is voldaan. Veel dichter bij het station zullen we nooit geraken.”

Het station van Wijgmaal

Dialoog wil met deze renovatie duurzaam bouwen stimuleren door een voorbeeld te stellen. Het historische gebouw zal zijn uitzicht behouden en een exporuimte bevatten. “De ervaringen die we opdoen willen we delen met andere verbouwers. We willen ook experimenteren met nieuwe technieken binnen de kringloopeconomie zoals modulair bouwen en producten huren zodat die eigendom blijven van de producent, met een grotere kans op een langere levensduur.”

Timing
Eerste stap is nu het zoeken naar een geschikte architect. Die zal de plannen tekenen, een bouwaanvraag indienen en de aanbesteding doen voor een aannemer. “Als we in augustus 2017 de eerste steen kunnen leggen, dan verhuizen we waarschijnlijk in het najaar van 2018,” kijkt Inge Pauwels vooruit. “Maar omdat we met verschillende partijen moeten overleggen en we voldoende tijd willen uittrekken voor de nodige studies, pinnen we ons niet te zeer vast op een einddatum.”

Wie de voorbereiding van de werken op de voet wil volgen kan terecht op de Facebookpagina facebook.com/stationwijgmaal. Voor de inrichting van de vergader- en ontmoetingsruimte doet Dialoog een beroep op buurtbewoners en verenigingen om een vrijwillige bijdrage te leveren. Dat kan via crowdfunding, ondersteund door de Koning Boudewijnstichting. Voor giften vanaf 40 euro, gestort op rekening BE10 000 000 0404 – BIC BPOTBEB1 van de Koning Boudewijnstichting met vermelding van 128/2844/00085, ontvangt u een fiscaal attest.

Meer info
Inge Pauwels
016 23 26 49
inge.pauwels@dialoog.be

 

Dialoog is een onafhankelijke vzw die particulieren en zelfstandigen informeert over duurzaam bouwen, verbouwen en wonen door vorming, advies en publicaties door eigen professionelen en freelance medewerkers, om hen te helpen bewuste keuzes te maken om zo tot een kwalitatief beter sociaal en ecologisch leven te komen.


© 2000-2017, Dialoog vzw : Duurzaam Bouwen & Bewust Wonen - Disclaimer
Remylaan 13, 3018 Wijgmaal-Leuven -