Duurzaam Bouwen & Bewust Wonen
Find us on facebook

Onze cursussen » InfraxBouwTeam: (Ver)bouw met kennis van zaken

Jaarlijks flink besparen op je energierekening ... en je woning intussen ook gezonder en comfortabeler maken? Het kan. Maar dan moet iemand je vertellen hoe. Infrax en Dialoog maken (ver)bouwers wegwijs te tijdens een reeks tweedaagse opleidingen: de InfraxBouwTeams.

BouwTeams zijn al jaren een succes. Dialoog en Infrax kunnen een lange lijst voorleggen van tevreden deelnemers die tijdens zo’n BouwTeam ontzettend veel hebben geleerd over duurzaam bouwen en alles wat daarbij komt kijken. De keuzes die je als (ver)bouwer moet maken, zijn immers niet eenvoudig. Maar ze bepalen wel hoe energiezuinig je woning zal zijn.

InfraxBouwTeam: (Ver)bouw met kennis van zaken.Kostbare informatie, geen verkoopspraatje

Hoe moet je de woning isoleren? Hoe kies je een verwarmingsinstallatie en bepaal je het vermogen ervan? Hoe belangrijk is goede ventilatie? Wat zijn de mogelijkheden van zonne-energie? Hoe kan je regenwater hergebruiken. Over al deze kwesties geven bouwdeskundigen neutrale informatie tijdens een InfraxBouwTeam. Neutraal, want Infrax noch Dialoog verkoopt welk materiaal dan ook.

Hoe verloopt een InfraxBouwTeam?

Je kunt kiezen tussen 2 formules:

Een BouwTeamcursus voor verbouwers:
Tijdens dit BouwTeam krijg je van een bouwdeskundige van vormingscentrum Dialoog gedurende twee volle dagen alle technische en praktische kennis mee over duurzaam en energiezuinig verbouwen. Handig, zelfs als je tijdens de werken niet zelf de handen uit de mouwen steekt. Zo ben je goed geïnformeerd als je gesprekken moet voeren met architecten, bouwfirma’s en verkopers van allerlei materialen.

Een BouwTeamcursus voor nieuwbouwers:
Vanaf 2021 is het BEN-principe de standaard voor nieuwbouwwoningen. Dat betekent dat alle nieuwbouwprojecten aan een strenge energieprestatie-eis (E30) moeten voldoen. Tegelijk moet de resterende hoeveelheid energie die je nog nodig hebt, gedeeltelijk ter plaatse of uit nabijgelegen groene bronnen opgewekt worden. In deze cursus voor nieuwbouwers leer je hoe je met een evenwichtig maatregelenpakket bijna-energieneutraal (BEN) kunt bouwen.

Voorkennis is absoluut niet vereist. Je leert de voor- en nadelen van de diverse bouwmaterialen en installaties kennen. De lesgevers brengen verschillende materialen mee om zo concreet mogelijk uitleg te geven. Het aantal deelnemers is beperkt zodat iedereen volop aan bod komt.

Flinke energiebesparing & Snel terugverdiend

In het InfraxBouwTeam ontdek je de geheimen van een duurzaam en energiezuinig bouwen. Hiermee schroef je de energierekening in je nieuwe thuis flink terug. En je creëert meteen een gezondere en comfortabelere leefomgeving. Dankzij de steun van onze partners kost deelnemen aan de cursus slechts 40 euro. Je krijgt een cursuspakket en tijdens de middag zijn er broodjes. Dat inschrijvingsgeld is dankzij de vele tips zo terugverdiend. Je merkt het meteen aan je energiefactuur.

Erkenning Orde van Architecten

De InfraxBouwTeams - zowel NieuwBouw als Verbouwing - zijn erkend door de Orde van Architecten. Architecten kunnen voor allebei de cursussen punten verzamelen.

Een deelnemer getuigt: "De twee dagen bleken heel goed gevuld, en vermoeiend, maar absoluut van topkwaliteit."

"Voor de renovatie van ons oud herenhuis wilden we graag zo duurzaam mogelijk werken, en het dus onder andere tot een laagenergiehuis ombouwen. Bij de gesprekken met de verschillende aannemers die we daarvoor nodig hadden (nieuwe cv-installatie, nieuwe ramen, dakisolatie, gevelisolatie …) bleek dat er veel verschillende meningen waren, en dat niet iedereen evenzeer openstond voor onze doorgedreven 'duurzaamheidswensen'. Bovendien gaven verschillende aannemers tegenstrijdige informatie.

Daarom besloten we het project zoveel mogelijk zelf te coördineren, en streng toe te zien op de uitvoering. Alleen ontbrak ons nog de kennis om dit mogelijk te maken. Na even surfen kwamen we uit bij de cursus BouwTeams van Dialoog, die perfect aan onze nood leek te beantwoorden. Twee volle dagen intensieve opleiding aan een supervoordelige prijs. Vanwege de beperkte duur en prijs verwachtten we er niet té veel van, maar schreven we ons toch in.

De twee dagen bleken heel goed gevuld, en vermoeiend, maar absoluut van topkwaliteit. Met deze cursus (en vooral ook de uitgebreide syllabus ter herhaling) hadden we alles in handen om onze verbouwing tot een duurzaam einde te brengen. Dit is echt een must voor iedereen die duurzaam wil bouwen of verbouwen, en onafhankelijke 'state-of-the-art' informatie wil om sterk te staan ten opzichte van aannemers en architecten."

Filip Thues, Diest

 

Praktisch

Doelgroep: alle bouwers en verbouwers, geen voorkennis vereist
Programma: 2 zaterdagen (9 tot 17 uur)
Deelnameprijs: 40 euro per deelnemer. Lokaal worden er soms kortingen toegestaan. Informeer ernaar bij uw gemeente.

De cursusagenda bekijken

Meer weten over Duurzaam Bouwen
Artikels over Duurzaam Bouwen in ons ecologisch magazine de Koevoet

Structuur InfraxBouwTeam voor verbouwers
Structuur InfraxBouwTeam voor nieuwbouw

De BouwTeams worden georganiseerd in samenwerking met Infrax en de provincies Limburg, Vlaams- Brabant, Antwerpen en West-Vlaanderen.

InfraxProvincie LimburgProvincie Vlaams-BrabantProvincie AntwerpenProvincie West-Vlaanderen

E   T 016 23 26 49


© 2000-2017, Dialoog vzw : Duurzaam Bouwen & Bewust Wonen - Disclaimer
Remylaan 13, 3018 Wijgmaal-Leuven -